Houston diadalíve egyszerre lesz naperőmű és helyi látványosság

„A világ legnagyobb napórájának” is nevezett építészeti műremek évente közel 400 ezer kWh villamos energiát termelhet, ami 40 texasi otthon energiafelhasználását teszi ki. Riccardo Mariano berlini építész Houston városa számára tervezett, Arco del Tiempo (Az idő diadalíve) című alkotása kb. 30 méter magas lesz, és amellett, hogy áramot termel, nyilvános napóraként is funkcionál majd.

A projektet gondozó Land Art Generator (LAGI) oldala szerint az épület a város East End negyedének kapuja, egyben a Second Ward kerület legnagyobb látványossága lesz. A szerkezet alakja napórát formáz, míg a tetejét fotovoltaikus napelemmodulokkal borítják be, hogy egyszerre legyen szép, látványos és fenntartható, miközben megújuló energiát termel.

„Ez az egyedülálló műalkotás több, mint egy szobor: egy megújuló energiát hasznosító erőmű, az energia új korszakának emlékműve” – méltatta a projektet Sylvester Turner polgármester. „Houston városa mindig is az energetikai innováció élvonalában állt, és az Arco del Tiempo is ezt a hagyományt képviseli, kiemelve Houston művészeti városként és az energetikai átmenet globális vezetőjeként betöltött szerepét. A látásmód és a kreatív gondolkodás inspirál bennünket. A tiszta energia, az épített környezet és a valóban világszínvonalú művészet házasítása ez Houstonban.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az építészeti projekt a LAGI elkötelezett munkájának eredménye. Ez egy olyan nonprofit szervezet, ami a funkcionalitást a művészettel ötvöző innovatív tervekkel segíti elő a klímaválság megoldását. A LAGI 2008 óta rendszeresen hirdet nemzetközi versenyeket a világ városainak, hogy olyan terveket hozzanak létre, amelyek azt mutatják, hogy az éghajlatváltozás megoldásai egyszerre lehetnek szépek és hasznosak. Az Arch of Time az egyik azon tervek közül, amit a szervezet 2019-ben jegyzett be érvényes tenderként, eredetileg Abu-Dzabi számára, de végül nem ők, hanem amerikai testvérvárosuk, Houston vezetői döntöttek a diadalív megépítése mellett.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -