India is elérte a világűrt kereskedelmi célú rakétával

Az országban ténykedő Skyroot az első indiai startup, ami teljesen magántőkéből megépített egy űrrakétát, és azzal ki is lépett a légkörből. A kísérleti repülés november 18-án sikerrel zárult: szuborbitális küldetést hajtottak végre, ami komoly mérföldkő az ázsiai állam magán űripara számára, viszont sok még a teendő – állapítja meg az IEEE Spectrum.

Az indiai űrprogram alapítójáról, Vikram Sarabhairól elnevezett Vikram-S rakéta helyi idő szerint 11:30-kor szállt fel az Indiai Űrkutatási Szervezet Satish Dhawan Űrközpontjából, az ország keleti partjáról, és elérte a 89,5 kilométeres csúcsmagasságát, így átlépte a NASA szerint a világűr határának számító 80 kilométeres mezsgyét. Nem sokat von le az eredményből, de a korrektség kedvéért tegyük hozzá: a légkör és az űr határa a Nemzetközi Repülő Szövetség szerint nem 80, hanem 100 kilométer magasan húzódik.

A mindössze hat méter hosszú és 550 kilogramm tömegű Vikram-S egyelőre nem egy kereskedelmi célú eszköz prototípusa. A Prarambh (szanszkritul „kezdet”) névre keresztelt küldetés persze így is kulcsfontosságú, hiszen a későbbi üzleti modellbe szánt technológiák próbája volt. A tapasztalatokat a Skyroot első orbitális pályára készülő rakétájának, a Vikram I-nek az építéséhez használják fel. Ez már jelentősen többet nyom majd, és sokkal tovább is fog repülni: a startup állítása szerint 480 kilogramm hasznos terhet fog cipelni kb. 500 kilométer magasra.

Pawan Kumar Chandana társalapító elárulta: a vállalat úttörő megoldásként teljesen karbonszálas szerkezetet, valamint 3D nyomtatással készült tolómotorokat használt a sikeres kísérleti repülés során.

Szembeötlő megoldásai ellenére a Skyroot csak egy a sok indiai startupból, ami a világűrbe készül. Az ágazat felfutása annak köszönhető, hogy a helyi kormány nemrég liberalizálta az addig túlszigorítottan, ezáltal éppen csak működő űripart. Hosszabb távon az a cél, hogy meghódítsák a globális kilövési piac nagy részét.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#