Innovatív nyomtatással forradalmasítják az amerikai haditengerészet ellátási láncát

A napokban jelentette be a Velo3D Inc., hogy a Bechtel Plant Machinery Inc. (BPMI) a vállalat integrált fém additív gyártási megoldását választotta az amerikai haditengerészet számára szükséges, speciális alkatrészek előállítására. A 415-ös rozsdamentes acélra kalibrált nyomtatót az Allegheny Technologies Inc. (ATI) fogja üzemeltetni a floridai Fort Lauderdale mellett található, e célra épült létesítményében – közölte az Industrial Machinery Digest.

A BPMI az év elején szerződött le az ATI-val, hogy utóbbi támogassa a fejlett gyártási módszerekhez, többek között a fém additív gyártáshoz szükséges, magas műszaki színvonalú alkatrészmegoldások fejlesztését. A szóban forgó nyomtatókat azon alkatrészek előállítására használják majd, amelyeket korábban öntéssel gyártottak. Ezzel csökkentik a kritikus fontosságú alkatrészek átfutási idejét és racionalizálják az ellátási láncukat.

Az amerikai székhelyű Velo3D technológiája egy integrált szoftver- és hardvermegoldáson alapszik. Egyes alkatrészek tartószerkezet nélküli előállításakor a hagyományos 3D nyomtatók gyakran akadályokba ütköznek, a Velo3D által szabadalmaztatott technológia azonban képes a legkülönbözőbb geometriájú alkatrészek, minimális vagy támaszték nélküli kivitelezésére. Ez lehetővé tette a vállalat számára, hogy olyan alkalmazásokkal foglalkozzon, amelyekre más 3D nyomtatási technológiák nem képesek.

- Hirdetés -

„A BPMI és az ATI 3D nyomtatással kapcsolatos progresszív megközelítései új, forradalmi létesítményükkel karöltve komoly lehetőséget jelent az amerikai haditengerészet karbantartási, javítási és üzemeltetési ellátási láncainak”, nyilatkozta Brad Kreger, a Velo3D vezérigazgatója. „Mindkét vállalatot a fém 3D nyomtatás korai alkalmazói és a gyártóipar innovátorai között jegyzik. Alig várjuk, hogy együtt dolgozhassunk velük az amerikai haditengerészet flottájának támogatásában.”

Az amerikai haditengerészet jelenleg mintegy 300 hajót üzemeltet, amelyek jelentős hányada évtizedekkel ezelőtt került forgalomba. Az állomány fenntartásába beépítették az additív gyártást, elismerve annak hatékonyságát az elöregedő gépek karbantartásában, a harci készenlét fokozásában és a cserealkatrészek átfutási idejének csökkentésében. Az ATI új létesítménye, valamint a Velo3D teljesen integrált megoldása komoly előrelépést jelent a haditengerészet karbantartási és üzemeltetési képességeinek javítása terén.

„A nagyobb építési volumenű nyomtatók és a kevesebb tartószerkezettel kivitelezett nyomtatás ideális körülményeket teremt az amerikai haditengerészet számára”, mondta Nathan Weiderspahn, a BPMI ipari bázismenedzsment ügyvezető igazgatója. „Ezzel a gyártási technológiával komoly segítséget nyújthatunk az amerikai haditengerészet hajóflottájának fenntartásában.”

„Ezzel az innovációval kiszélesíthetjük a védelmi célokat szolgáló és az űrkutatás terén érdekelt ügyfeleink számára előállítható alkatrészek körét. Ez komoly üzleti lehetőség számunkra”, mutat rá Joe Thompson, az ATI Additív Gyártási Termékek vezérigazgatója.

Vörös István, Okosipar.hu