Kéz a kézben szorgalmazza az ellátási láncok zöldítését az Apple és a Nike

Új kezdeményezéssel lépett a nyilvánosság elé néhány meghatározó amerikai vállalat. Bejelentették ugyanis a Tiszta Energia Beszerzési Akadémia (Clean Energy Procurement Academy, CEPA) elindítását, amelynek célja az ellátási láncok „zöldítése”. Ezt oly módon szeretnék elérni, hogy felvértezik a nyomdokaikba lépő vállalatokat a tiszta energia feltárásához és hasznosításához szükséges tudással és készségekkel – írja az ESGtoday.

A projektet a nonprofit Tiszta Energiát Vásárlók Intézményén (Clean Energy Buyers Institute, CEBI) keresztül az Apple és a Nike indította, és hozzájuk csatlakozott az Amazon, a Meta, a PepsiCo és a REI Co-op.

Sarah Chandler, az Apple környezetvédelemért és ellátásilánc-innovációért felelős alelnöke elmondta, hogy cégük 2015-ben meghirdette beszállítóik számára a tiszta energia programot, ami különféle erőforrásokat kínált a partnerek számára, ideértve a megújuló energia beszerzési lehetőségeiről szóló információkat, képzési anyagokat, országspecifikus információkat, adatokat, a megújulóenergia-szakértőkkel való együttműködést, valamint szakpolitikai támogatást. A vállalat nemrég hozta nyilvánosságra, hogy 28 országban több mint 250 beszállítójuk (ami az Apple közvetlen gyártási kiadásainak több mint 85 százalékát fedi) elkötelezett amellett, hogy 2030-ig megújuló energiát használ termékeik előállításához. Az Apple 2023 szeptemberében mutatta be az Apple Watch első karbonsemleges szériáját.

- Hirdetés -

Chandler hozzátette, „minél gyorsabban reagálnunk kell a klímaválságra, hogy világszerte terjeszthessük a tiszta energiához való hozzáférés jó gyakorlatát. Valamennyi hozzánk csatlakozó vállalat segíthet ebben. Célul tűztük ki, hogy 2030-ra minden Apple-termék karbonsemleges előállítású legyen, és ezt szeretnénk az ellátási láncunkon és a kapcsolódó iparágakon túlra is kiterjeszteni.”

Noel Kinder, a Nike fenntarthatósági igazgatója kiemelte: „Mindenképpen élni fogunk a kapcsolati tőkénkkel, hogy szorgalmazzuk partnereik zöld törekvéseit. A Tiszta Energia Beszerzési Akadémia kulcsfontosságú lehet a tiszta energia bevezetése elé gördülő akadályok leküzdésében. A különböző ágazatok közötti együttműködés segít a rendszerszintű kihívások együttes megoldásában.”

Az Akadémia személyes és online jelenléten alapuló hibrid képzéseket kínál, valamint célja az ellátási láncban közreműködő vállalatok megújuló energiába történő befektetési forrásainak növelése, valamint arra ösztönzi az említett cégeket, hogy legyen megújuló energián alapuló stratégiájuk.

Kara Hurst, az Amazon világméretű fenntarthatóságért felelős alelnöke hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás kezelésére irányuló törekvések egyesített erőkkel hatékonyabbak lehetnek. „Ehhez nemcsak az erőforrások, hanem a tudás megosztása is elengedhetetlen. Izgatottan várjuk, hogy együttműködhessünk a Tiszta Energia Beszerzési Akadémiával annak érdekében, hogy az Amazon beszállítóit és más vállalkozásokat is hozzásegítsünk folyamataik dekarbonizálásához.”

Vörös István, Okosipar.hu