Megvan az utolsó érzékszerv is: így kóstol a robotséf

Előfordulhat, hogy a szakácsok munkahelyét is megingatják az új technológiák: a Cambridge Egyetem robotja nemcsak az első kóstolás alapján tudja mérlegelni, hogy milyen lett a főztje, hanem az elfogyasztás egyes fázisait is képes szimulálni, hogy tökéletesítse az ízvilágot. Ha ez nem lenne elég: minden tapasztalatot megjegyez és hasznosít. Bye bye, főzőcsatornák, viszlát, sztárséfek!

Azért nem eszik annyira forrón… A Beko és a Cambridge kutatóinak közös fejlesztése egyelőre a paradicsomos rántottánál tart, viszont azt kilenc variációban, a megrágás három különböző fokozata szerint tudja „megízlelni”, hogy ún. kóstolási térképet készítsen róla. Persze arra készítik fel, hogy az emberi ízleléshez hasonló visszacsatolást idővel sokféle étellel produkálja – áll a Frontiers in Robotics & AI beszámolójában.

Megvan az utolsó érzékszerv? A robotika különböző szenzorok segítségével már kipipálta a látást, a hallást, a tapintást és a szaglást, úgyhogy szinte adta magát, hogy az ízlelésre is sor kerüljön. Grzegorz Sochacki, a vonatkozó tanulmány fő szerzője úgy véli, ha abban gondolkodunk, hogy a robotok egy napon az ételeinket is meg fogják főzni, elkerülhetetlenül szükséges felruháznunk őket az ízlelés képességével.

Amikor megkóstolunk valamit, akkor a rágás folyamatos visszacsatolást küld az agynak, tehát az egész sokkal bonyolultabban zajlik annál, mint aminek a vizsgálatára a jelenlegi, csupán pillanatnyi mintavételt végző metódusok képesek. A kutatásban résztvevő Dr. Arsen Abdulali elárulta: az emberi érzékeléshez sokkal közelebb álló megoldást sikerült létrehozniuk, így a végeredmény is sokkal ízletesebb lehet.

A rágással ízlelés utánzásához először egy robotkar végére szerelt, vezetőképes szondát használtak. A teszteket egyszerű rántottával, illetve annak virtuális felrácsozásával kezdték: a gép az egyes mezők mindegyikébe „belekóstolt”, majd az egészet megismételte a tányéron szétlapított (kvázi megrágott) ételen is. A robot utóbbi esetben készített íztérképe sokkal pontosabban kijelezte az étel sósságát, mint bármely más elektronikus kóstolási módszer.

A tudósok szerint az emberi rágás, valamint az kóstolás folyamatának utánzásával a robotok képesek lesznek egyéni ízlésnek megfelelő, élvezetes ételeket készíteni. Ez főleg a kutatást támogató Beko-nak lennek főnyeremény, mert a cég olyan könnyen használható robotok kifejlesztésén dolgozik, amelyek biztonságosan munkára foghatók otthoni környezetben. A robotséf megjelenése ebben a műfajban kétségtelenül nagyot szólna.

 „Úgy gondoljuk, hogy a robotszakácsok a jövőben nagy szerepet fognak játszani a pörgő háztartásokban és a bentlakásos otthonokban, így az eredmények nagy előrelépést jelentenek a gépi főzés terén” – magyarázta Dr. Muhammad W. Chughtai, a Beko vezető szakértője.

Gábor János, Okosipar.hu