Okos rendszerrel fejlesztik a jövő labdarúgóit

A CAD-Terv mérnökcsapata olyan okos edzéstámogató rendszert alkotott az ötletgazda Németh Roland, valamint a Flying Object Design Stúdió designereivel és a PCB Design Kft. fejlesztőivel, amely támogatást nyújt a labdarúgótréningek során. A konstrukciót Horváth Réka, a CAD-Terv Mérnöki Kft. projektvezetője, illetve Nadj István, a vállalat ügyvezető igazgatója mutatta be magazinunknak.

A fejlesztőcsapat a termékért 2022. szeptember 27-én átvette a világ legrangosabb design-díját, a Red Dot Design Awardot. A Nort Complex névre keresztelt okos edzéstámogató rendszer a kiemelt Best of the Best elismerésben részesült, amelyet a nevezések egy százaléka kaphat meg.

Csapatmunka a labdarúgók fejlesztése érdekében

- Hirdetés -

„Számos megkeresést kapunk különböző ötletekkel” – ismerteti a fejlesztés kezdeti lépéseit Nadj István. „Németh Roland esetében is így történt. Először a Flying Object csapatával vettük fel a kapcsolatot, ugyanis már hosszú ideje folytatunk együttműködést design területén. Ez egy komplex rendszer, amelyben minden szereplőnek megvolt a feladata, és a közös munka eredményezte a sikeres terméket. A CAD-Terv végezte a gépészeti fejlesztést, a prototípus gyártását, valamint fogta össze a projektet. A Flying Object álmodta meg a termék formatervét és az applikáció digitális felületét, az elektronika és a szoftver pedig a PCB-Design-nal együttműködve készült el.

Németh Roland labdarúgóedzőként dolgozik, a Nort Complex megálmodásával nemcsak a saját munkája megkönnyítését célozta meg, hanem a játékosok pszichomotorikus, kommunikációs és kognitív képességeit is fejleszteni kívánta.

„Németh Roland a Nort Complex alapjait már több éve használta, egy jóval egyszerűbb eszközt alkalmazott az edzések során” – mondja Horváth Réka. „Rengeteg tapasztalatot gyűjtött ez idő alatt, amelyeket beépíthettünk az okos edzéstámogató rendszer működésébe, amely táblagépről, applikáción keresztül vezérelhető.”

A fejlesztés lépésről lépésre

„Egy kezdetleges prototípus már a rendelkezésünkre állt, az azzal kapcsolatos tapasztalatokkal, illetve a rendszerelemeknek az elemzésével, valamint Németh Roland elképzeléseinek összefoglalásával részletes alapokat kaptunk” – mutatja be a fejlesztés lépéseit Horváth Réka. „A megvalósításhoz fel kellett mérnünk, hogy milyen elemeket kell beépítenünk, amelyek lehettek vásárolt, vagy egyedileg gyártott komponensek is. Megvizsgáltuk ezeknek a helyigényét, amelyre alapozva felépíthettük a rendszert. Ezt követően a kiválasztott formatervhez igazodva végrehajtottuk a részletes gépészeti és elektronikai tervezést, valamint ezzel párhuzamosan az igényeket felmérve megterveztük az alkalmazás felhasználói felületét és a szoftvert.”

Az okos rendszer megalkotásához a projekt résztvevői fociedzésre is jártak annak érdekében, hogy megértsék az ötletgazda elképzeléseit. Ezáltal ismerhették meg pontosan, mit kell leprogramozni, illetve továbbfejleszteni. A termék megalkotásakor figyelembe vették: komoly hatásoknak lesz kitéve az eszköz, azaz eltalálják a labdával, vagy összeütköznek vele a játékosok, de még a környezeti körülményeknek is ellenállónak kell lennie, hogy télen a hidegben, nyáron pedig a melegben is működjön.

A rendszer működése

„A kijelző négyes osztással képes megjeleníteni alakzatokat, amelyeknek a színe, formája, időzítése rengeteg kombinációs lehetőséget tartalmaz” – magyarázza a rendszer működését Horváth Réka. „Számos variáció áll az alkalmazás rendelkezésére, a bonyolult matematikai logikát pedig le kell fordítani, hogy egy intuitív felületen keresztül instrukciókat adhasson ki az edzést vezető személy. A kijelzőn megjelenő ikonoknak egyértelműnek kellett lenni, hogy azokat ne keverhessék össze. Viszont az utasítások folyamatos figyelése, azok jelentésének dekódolása szintén a játékosok feladata.”

A Nort Complex a focipálya köré elhelyezett kijelzőkből áll, amelyen az utasításokat megjelentethetik az edzést vezetők egy mobilalkalmazás segítségével. A képernyők fejmagasságban helyezkednek el, a jelzések folyamatos figyelmet igényelnek, ami elősegíti, hogy a játékosok fókuszáltak és reaktívak legyenek a tréning során. A különböző szimbólumokat a csapat tetszés szerint, megbeszélés alapján választja ki, az edző pedig az applikáción keresztül instruálhatja azokkal a játékosokat. A rendszer olyan készségeket fejleszt, amelyek a hétköznapi életben is hasznosak lehetnek.

A siker kulcsa a csapatmunka

„A rendszer megalkotásához hozzájárultak futballedzők, pszichológusok, mérnökök, illetve designerek. Összességében ezen szakemberek kollaborációjának és több száz órányi tesztelésnek köszönhető, hogy egy ilyen sikeres eszközt prezentálhattunk. Ezenfelül az ötletgazda proaktív hozzáállása is rendkívül sokat segített, ami kiemelten fontos eleme a termékfejlesztésnek. A folyamat nélkülözhetetlen komponense a koncepció pontos megfogalmazása és a kiváló szakemberek megbízása, akik megvalósíthatják az elképzelést” – foglalja össze a siker titkát Nadj István.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet