Rekordveszteséget szenvedett el a Meta

A leánykori nevén Facebook részvényárfolyama akkorát zuhant február 3-án, hogy a cég összességében 230 milliárd dollárral ért kevesebbet a nap végén, mint nyitáskor. Ez a gyakorlatban 25 százalékos árcsökkenést jelent – írja a The Verge.

A Facebook, a WhatsApp, az Instagram és a Meta Quest (néhai Oculus) tulajdonosa 24 óra leforgása alatt kb. 18 darab Paks II. projekt bekerülési költségével lett szegényebb. Ekkora mértékű veszteséget még soha egyetlen vállalat sem könyvelt el a Nasdaq történetében. Az amerikai értéktőzsde egyébként is fekete napként fogja jegyezni február 3-át, mivel átlagban két százalékot estek az árfolyamai. Nem csak ők voltak érintettek: a Metán kívül olyan webes óriások is szívükhöz kaptak, mint a Snap vagy a Twitter, akiknek az értékpapírjaival szintén alacsonyabb áron kereskedtek a New York-i tőzsdén.

Piaci szakértők szerint összetett, rövid időn belül jelentkezett okai lehetnek a Facebook Meta árzuhanásának. Először az adatkezelés, a gyűlöletbeszéd és a fakenews-vádak lőtték lábon, majd az Apple-termékeken lekorlátozott felhasználókövetés (ami állítólag önmagában is tízmilliárdos veszteséget jelentett) és a legnagyobb reklámbevételt generáló észak-amerikai felhasználók számának egymilliós visszaesése tette be a kiskaput. Az utóbbi, 2021 utolsó negyedévére vonatkozó adatot épp a tőzsdekatasztrófájuk előtti napon ismerték el.

- Hirdetés -

Bár a céget egyelőre aligha kell temetni, hiszen még mindig több mint 670 milliárd dollárt érnek a részvényei, és tavaly 40 milliárd dollár tiszta profitot termelt. Kérdés ugyanakkor, hogy a piac, illetve az értékpapír-tulajdonosok szemében mennyire lesz jó irányvonal Mark Zuckerberg metaverzumos álma, ami pár napja azzal került be a hírekbe, hogy egy bétaverziót tesztelő nőt négyen „erőszakoltak meg” benne, néhány perccel azután, hogy belépett. A Meta egyelőre azzal védekezik, hogy a felhasználó elfelejtett bekapcsolni egy szűrőt, ami letiltja, hogy bárki kapcsolatba léphessen vele a virtuális valóságban. Kösz.

Gábor János, Okosipar.hu