Robotok a Fordnál

Az Agility Robotics árusítani kezdte a Digit elnevezésű robotját, amely két lábon jár, és 18 kiló hordozására alkalmas. A Ford Motornál – első felhasználóként – már el is kezdték alkalmazni ezt az új robotot.  

A Ford már a robot kutatási projektben is részt vett tavaly, segítve ezzel tervező és előállító startupot a munkában. Az autógyártó cég azt tesztelte, hogy a Digit és az önvezető járművek hogyan működhetnek együtt, hogy megoldják az úgynevezett „50 feet problémát, ami az utolsó lépéseket jelenti járdától az ajtóig. 

Digit forgalmazása mérföldkő az Agility számára, amely 2015 végén indult az Oregoni Állami Egyetemen azzal a céllal, hogy kifejlessze két lábon közlekedő robotját a Dynamic Robotics Laboratóriumban. A startup 2017-ben mutatta be az első típustCassie-t, amely leginkább egy strucchoz volt hasonlítható. A Digit ennek a továbbfejlesztett verziója, ugyanis felső testrésszel, karokkal, szenzorokkal és remek informatikai teljesítménnyel rendelkezik. Az Agility folyamatos innováció alatt tartja ezt a konstrukciót, beleértve az egyensúlyozást és az akadályok leküzdéséhez szükséges navigációt is. 

- Hirdetés -

„Ahogy az online kereskedelem bővül, úgy növekedhet a robotok alkalmazása a szolgáltatások színvonalának emelése érdekében; ezáltal hatékonyabbá és megfizethetőbbé válik a kiszolgálás minden ügyfél számára. A 2019-es évben nagyon sokat tanultunk az Agilityvel folytatott együttműködésünk során, most pedig felgyorsíthatjuk a kutatómunkánkat a forgalomba helyezett robotokkal” – nyilatkozta Dr. Ken Washington, a Ford Motor technológiai vezetője. 

Ford azt is vizsgálja, hogyan segítheti a Digit az önvezető járműveket különböző csomagok kézbesítésében – mintegy postás szerepet betöltve. A robot egyéb területeken is alkalmazható, például raktárban történő pakolásra is alkalmas. 

Némethi Botond, NEW technology