Sikeres az MVM és a PTE együttműködése

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2017 novemberében kötött egymással együttműködési megállapodást. A közös munkának már számos kézzel fogható eredménye van, többek között biológiai alapú energiatermelési modellt készítettek a Dél-dunántúli régióra és a Vértesre vonatkoztatva, valamint termikus hulladékkezelési technológiákat vizsgáltak fenntarthatósági, környezetvédelmi és gazdasági szempontból.

A PTE célkitűzése az volt a stratégiai együttműködéssel, hogy az egyetemen felhalmozott innovációs potenciállal és tudással támogassa az MVM Csoport stratégiájának megvalósítását, továbbá az, hogy olyan kutatásokat és fejlesztéseket kezdjen meg az MVM támogatásával, melyek valamilyen módon köthetők a cégcsoport szolgáltatási portfóliójához. Az egyetem számára rendkívül fontos volt a kutatási projekt-javaslatok összeállítása során, hogy az együttműködés eredményeként Pécs városa, illetve a régió is részesedni tudjon a közös kutatás-fejlesztésből.

Ennek megfelelően négy projektet határoztak meg a szakemberek. Az úgynevezett Agrofuel projektben biológiai alapú, komplex, decentralizált energiatermelési modell kialakítása volt a cél a Dél-dunántúli régióban és a Vértesben. Ebben a projektben a PTE három kara is közreműködött, így a Természettudományi, a Műszaki és Informatikai, valamint a Közgazdaságtudományi Kar. A gázplazma projektben termikus hulladékkezelési technológiákat vizsgáltak a műszaki kar, a közgáz és a jogi kar szakemberei.

- Hirdetés -

Az Agrofuel 2 projektben a biomassza termelést megalapozó környezeti állapotokat vizsgálták agro-ökológiai modellezéssel. A fenti projektek hasznosítható eredménnyel már le is zárultak. A negyedik, jelenleg is zajló projektben a PTE a mentális egészség javítása érdekében képzéseket tart az MVM Zrt. és az MVM Csoport munkavállalói részére. Ennek megvalósítását a járványhelyzet az elmúlt hónapokban ugyan nehezítette, de a digitális platformokat is használva sikerrel zajlottak, és folytatódnak a képzések.

Az együttműködés folytatásaként a kidolgozott módszertan szerint az egész ország agroenergetikai potenciálja felmérhető, és a kapott eredmények mentén az energiatermelés zöldítési stratégiája támogatást kap a tudomány oldaláról. Ez mind gazdasági, mind klímapolitikai szempontból fontos Magyarország számára, hiszen a 2030-ra és 2050-re kitűzött, európai uniós elvárásokhoz igazított karbonmentesítési célok így könnyebben elérhetőek lesznek.

Pécsi Tudományegyetem

Akár ez is tetszhet