- Hirdetés -

- Hirdetés -

Tapintás érzékelésére képes ujjbegyet nyomtattak

A Bristol Robotics Laboratoryé (BRL) az érdem: a kutatók kifejlesztettek egy olyan 3D nyomtatással előállítható ujjbegyet, ami az emberi érintéskor kiváltott agyi ingerekhez hasonló jelzéseket képes továbbítani.

A The Engineer szerint a robotika egyik legnagyobb kihívását oldhatják meg Bristolban, hiszen az ipari megfogóktól az orvosi protézisekig már egy csomó – kezdetben biztató – készülék vallott kudarcot, amikor megpróbálták velük reprodukálni az érintéses reakciókat.

Az áttörést Nathan Lepora professzor és csapata érte el: additív nyomtatással hálót készítettek olyan mesterséges, tűszerű papillákból, amelyek az emberi bőr külső és belső rétegei között lévő papillák mintájára ingerelhetők. A szövetet puha és kemény anyagok keverékéből, fejlett 3D nyomtatókkal állították elő, és a kísérletek során bebizonyították, hogy a tárgyak érintésekor kiváltott agyi ingerekhez hasonló digitális jelzéseket tudnak belőle kinyerni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az emberi tapintóidegek különböző idegvégződésekből, úgynevezett mechanoreceptorokból közvetítenek szignálokat, amelyek a kontaktus nyomásának intenzitását és a megérintett tárgy alakját írják le – magyarázta a professzor. Lepora kifejtette: a további kutatásokkal az a céljuk, hogy készítsenek egy „legalább annyira jó – vagy még jobb – mesterséges bőrt, mint amilyen az igazi,” majd a technológiát először végtagprotézisek fejlesztéséhez szeretnék elérhetővé tenni.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet