Textil-újrahasznosítási vállalkozással zöldít a H&M és a Vargas

Syre névvel új vállalat indítását jelentette be a H&M divatcikk-kereskedelmi vállalat és a Vargas kockázati befektető. Mint rámutattak, ezzel az újrahasznosított textilanyagok tömeges előállításának előmozdítása a cél, lehetővé téve a ruhaiparon belüli újrahasznosítást – írta az ESG today.

Az új vállalkozás mellett a H&M csoport nyilvánosságra hozta új célkitűzését is, amely nem kisebb vállalás, mint hogy 2030-ra 50 százalékban újrahasznosított anyagokat használjon ruhái gyártásához.

A Syre-rel jelentős előrelépés a textilipar dekarbonizációs és hulladékcsökkentési törekvései felé, hiszen az ágazati kibocsátás 40 százalékáért felelős poliészter szorítható vissza a zárt rendszerű újrahasznosítás megvalósításával. A vállalat jelenleg Észak-Karolinában építi első üzemét, amelyben várhatóan még ebben az évben el is indulhat a termelés, és tíz éven belül világszerte tizenkét további üzemet hoznának létre, amelyek összkapacitása több mint 3 millió tonna újrahasznosított poliészter előállítása lenne.

- Hirdetés -

A Syre irányítására azt a Dennis Nobeliust kérték fel, aki korábban a Polestar elektromos járműgyártó operatív igazgatója volt. „A valódi, textilből textilbe történő újrahasznosítás hiperméretű kivitelezésével a lineáris értékláncról a körforgásos értékláncra történő átállást kívánjuk előmozdítani azáltal, hogy a textilhulladékot újra és újra felhasználjuk”, mutat rá a vezető.

A H&M csoport frissen bejelentett zöld célkitűzései harmonizálnak a vállalat azon korábbi törekvésével, miszerint 2030-ra az anyagok 100 százalékát vagy újrahasznosítanák, vagy fenntarthatóbb módon szereznék be. Emlékeztetőül: a cég korábbi vállalása volt, hogy 2025-re elérje a 30 százalékos újrahasznosított anyaghányadot – ehhez közelítve tekintenek a távolabbi jövő felé.

„A Syre fontos mérföldkő a H&M csoport számára a körforgást az egész üzletágba integrálása felé vezető úton. A textíliákból textilbe történő újrahasznosítással az iparág többi szereplőjét is ösztönöznénk és inspirálnánk, hogy csatlakozzanak hozzánk a fenntarthatóbb jövő megteremtésének felgyorsításában”, nyilatkozta Daniel Ervér, a H&M csoport vezérigazgatója.

A Syre indítása a Vargas ötödik vállalkozása, amelynek portfóliójába tartozik továbbá az akkumulátorgyártó Northvolt, az energiatárolásra specializálódott Polarium, az alacsony széntartalmú acélt gyártó H2 Green Steel és a fűtésvillamosítási megoldásokat kínáló Aira startup.

Carl-Erik Lagercrantz, a Vargas vezérigazgatója szerint „a Syre jelentős mérföldkövet jelent a globális kibocsátás 1 százalékának közvetlen és közvetett szén-dioxid-mentesítéséhez vezető úton. Célunk a körforgás lehetővé tétele, a textilhulladék csökkentése és a kibocsátások jelentős csökkentése.”

Vörös István, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet