- Hirdetés -

- Hirdetés -

10 szokatlan munka, ami brutál jól fizet (amerikai felmérés)

Amerikában mérték fel, de mindenhol tanulságos, hogy milyen szakmákkal mekkorát lehet kaszálni, ha az ember hajlandó megkockáztatni, hogy szokatlanabb hivatást sajátít el.

Durva, de a Business Insider összeállítása már a ’szokatlan’ jelzővel illeti a teherautó-sofőröket is. A tengerentúlon ugyanúgy kevesen vannak, mint Európában, holott egyáltalán nem számít rosszul fizető állásnak, sőt! Amíg az ÉVES MEDIÁNBÉRÜK (mert egy korrekt országban bizony ezt az adatot illik megadni) 19,7 millió forint körül alakul, addig sokan ennek többszörösét is megkeresik. A Walmart például majdnem 45 millió forintnyi dollárt szurkol le a járművezetőinek, de a legjobban fizető cégek 50-51 milliót is megadnak nekik.

Hasonló összegeket vihet haza az USA-ban egy atomerőmű-reaktorokat felügyelő operátor. A kétségtelenül felelősségteljes munka évente maximum 55 millió forintos fizetést ér, de a mediánbér sem kevés: 42,3 millió forint. Van miért megfizetni őket: az atomreaktorok adatainak folyamatos ellenőrzése mellett ismerik a megfelelő protokollokat vészhelyzetek esetére.

A szórakoztatóipar ugyancsak nem sajnál magasabb fizetést adni, ha olyan ritkán elérhető szakemberről van szó, mint egy sminkmester. Közöttük is a még ritkább madarakat, a színházakban dolgozó makeup artistokat mérték fel, és kiderült, hogy tavaly 54,5 milliós mediánbérre számíthattak.

Az FBI ügynököknek sok mindent titkolniuk kell, de a juttatásaik – lévén, hogy az adófizetőktől kapják őket – közügynek számítanak. Az igazságügyi területen szerzett diplomával és jellemzően katonai múlttal rendelkező titkosügynökök közel 51 millió forintot keresnek évente.

Az olajipari mérnökök nehéz munkát végeznek, és ez a fizetési papíron is meglátszik: tavalyi mediánbérük 53 millió forint körül alakult. Bár nyakig koszosak a munkanap végére, valójában fehérgallérosnak számítanak, hisz’ gépipari, olajipari vagy vegyész diplomával kell rendelkezniük.

Hatalmasat ugrunk mind az anyagiak, mind a kockázatok szempontjából. A listára szintén felkerült nyomáskamrabúvárok munkája elképzelhetetlenül nehéz, mivel ha egyszer rájuk zárják a szerkezetet, nem ritkán 28 napig folyamatosan benne élnek, hogy víz alatti vagy akár mélytengeri szerkezeteket vizsgáljanak, ellenőrizzenek, teszteljenek és szervizeljenek. Egy centet sem sajnálunk tőlük az évi kb. 73,3 millió forintos bérből, amit 28 napos ciklusonként 12,2-18,3 milliónként szednek össze. Nagyjából úgy jön ki a matek, ha minden második hónapot víz alatt töltenek.

Sosem hallottunk róla, pedig jól fizet ám: a golflabdaszedő búvárok az exkluzív klubok tócsapdáit járva gyűjtögetik a játékszert, és darabáron adják vissza az üzemeltetőknek. Ezzel a munkával naponta 80-85 ezer, és évi kb. 61 millió forintot lehet keresni az USA-ban.

Érdekes belegondolni, de szinte centre ugyanennyi, 60,2 millió forint az amerikai fizikusok és a csillagászok mediánbére is, de ehhez nekik minimum PhD fokozatra van szükségük.

Az etikus hackerek még jobban kaszálnak: ők például kormányzati szerveknek és tech cégeknek dolgozva átlagosan 74 milliót vittek haza tavaly.

Nem rossz a sora az utasszállító repülőgépeket vezető pilótáknak sem, de ahhoz képest, hogy előbbiek a négy fal között dolgozhatnak, míg ők több száz életért felelnek, kissé „szégyenletes” az alig 55 milliós mediánbér.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet