Ez lehet a világ legnagyobb megújulóenergia-fejlesztési projektje

Nagy előrelépés történt Indiában abba az irányba, hogy rövidesen az ázsiai ország birtokolja a világ legnagyobb megújuló energiaforrást hasznosító erőművét. A gudzsaráti Khavda településen 551 MW-os naperőművet helyezett üzembe a fejlesztő Adani Green Energy Limited (AGEL), de összességében ennél sokkal nagyobb, 30 GW-os kapacitást tervez telepíteni. A helyszínen a tervek szerint 2029-re válik teljessé a kapacitás, aminek az AGEL szerint „nem lesz párja a világ tisztaenergia-ágazatában”.

Az AGEL 551 MW-os naperőműve 12 hónappal azután lépett működésbe, hogy a helyszínen megkezdődtek a munkálatok az alapvető infrastruktúra fejlesztésével – beleértve az utakat és egy önfenntartó ökoszisztéma létrehozását. Az AGEL a munkálatok környékét nem mellesleg lakható övezetté is alakította mintegy 8000 dolgozó számára.

Mivel a régióban elég magas, kb. 2060 kWh/m2 napsugárzás tapasztalható, Khavda India egyik legjobb napenergia-forrásával rendelkezik. Egy nyilatkozatban Gautam Adani, az Adani Group elnöke elmondta: „Az Adani Green Energy a világ egyik legkiterjedtebb megújuló energiaforrásokkal foglalkozó nap- és szélenergia-ökoszisztémáját hozza létre. Az olyan merész és innovatív projektekkel, mint a khavdai megújuló energia erőmű, az AGEL továbbra is magasabb globális mércét állít fel, és újraírja a világ tervezési, illetve kivitelezési szabványait. Ez a mérföldkő az Adani Csoport elkötelezettségét és vezető szerepét igazolja abban, hogy felgyorsítsa India tiszta energiára állásának útját.”

- Hirdetés -

A 726 négyzetkilométeren elterülő khavdai erőmű fejlesztése ötéves, a helyszín alkalmasságát felmérő tanulmányok után valósul meg. Az AGEL-nek kifejezett célja, hogy „a giga méretű megújulóenergia-parkok skálázható mintáját hozza létre”.

Gábor János, NEW technology