- Hirdetés -

- Hirdetés -

Tiszta energiával foglalkozó start-up vállalkozással köt stratégiai partnerséget az ABB

Az ABB Hajtások üzletága (ABB Motion) és a WindESCo stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, amelynek keretében, a kockázati befektetési részlegén, az ABB Technology Ventures-en (ATV) keresztül az ABB kisebbségi részesedést szerzett a start-up vállalkozásban. Az amerikai székhelyű WindESCo piacvezető analitikai szoftvereket kínál ügyfeleinek a szélturbinák teljesítményének és megbízhatóságának javításához. A WindESCo megoldásainak köszönhetően a befektetés tovább erősíti az ABB pozícióját mint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom egyik fő támogatója, valamint tovább növeli a megújuló energiatermelés-ágazatban betöltött szerepét. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy folyamatosan javítsa a szélturbinák teljesítményét és megbízhatóságát, teljes körű megoldásokat kínáljon a szélerőművekkel foglalkozó ügyfeleknek, és új piaci csatornát nyisson a digitális kínálata számára. A felek a beruházás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Az ABB vezető független szállítója a közép- és kisfeszültségű szélturbinákba épített konvertereknek. A WindESCo közel 25 alkalmazottat foglalkoztat, és 40 ügyféllel dolgozik együtt 18 országban futó projekteken. A WindESCo piacvezető, OEM-független, az egyes berendezések teljesítményét felügyelő szoftvert fejlesztett ki a szélturbinákban előforduló rendellenességek észlelésére, javítási intézkedések kidolgozására és azok eredményeinek mérésére. A WindESCo olyan leáramlás- (örvényzóna-) optimalizálási megoldást dolgozott ki, amely a szélerőmű adatait felhasználva optimalizálja az erőmű teljesítményét. Mostantól kombinált kínálatukkal az ABB és a WindESCo teljes körű megoldásokat kínál az ügyfeleknek. A WindESCo az ABB villamosipari szakértelmét felhasználva tovább erősítheti szoftverkínálatát, míg az ABB a szélerőmű-portfóliójában lévő rést szünteti meg azzal, hogy a már digitális támogatású szélturbina konvertereit új digitális megoldások kínálatával egészíti ki.

„Ez a stratégiai kockázatitőke-befektetés lehetővé teszi számunkra, hogy megerősítsük az energetikai átmenetet támogató piaci pozíciónkat, és tovább bővítsük ügyfélmegoldásaink portfólióját a megújuló energiaforrások és a szén-dioxid-mentesítés irányába. A WindESCo erős digitális kínálatával egészíti ki az ABB szélenergia-portfólióját, amely lehetővé teszi mindkét vállalat számára, hogy kihasználják erős jelenlétüket a növekvő szélenergia-piacon. E mindkét fél számára előnyös tranzakció holisztikus megoldási megközelítést kínál ügyfélkörünk számára, és bővíti az ABB Hajtások üzletág szolgáltatási kínálatát. Nagyon várjuk, hogy új szinergiákat alakítsunk ki a WindESCo tehetséges csapatával” – nyilatkozta Chris Poynter, az ABB Hajtások üzletágához tartozó System Drives divíziójának vezetője.

Mo Dua, a WindESCo vezérigazgatója és alapítója elmondta: „A szélturbina konverterek adatai hatalmas értéket rejtenek. Míg a legtöbb megoldás a mechanikai rendszerekre összpontosít, addig az elektromos rendszerre nincs érdemi hatással bíró megoldás. Az ABB tőkebefektetése és a műszaki együttműködésünk lehetővé teszi a WindESCo számára, hogy a szélturbinák elektromos rendszerére is kiterjessze kínálatát, és így a szélenergia-ipar vezető, átfogó eszköz-teljesítményfigyelő megoldások szállítójává váljon. Nagy örömünkre szolgál, hogy az ABB a WindESCo-t választotta digitalizációs partnerének.”

Az új partnerségi kapcsolat révén bővül az ABB azon innovációs partnereinek köre, amelyek a dekarbonizációt és az energiahatékonyságot támogató megoldásokat fejlesztenek. Az ABB a kockázati tőkebefektetési részlegén keresztül 2009 óta mintegy 400 millió dollár értékben hajtott végre olyan beruházásokat, amelyek az ABB villamosítási, robotikai, automatizálási és hajtási portfóliójához kapcsolódnak.

ABB / Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet