Hárommillió ember ellátására telepítenek gigantikus szélerőművet

A nyugati féltekének talán legnagyobb szélerőműprojektje valósul meg az Egyesült Államokban, ahol 3,6 MW-os turbinákat telepítenek, hárommillió amerikai tiszta energiával történő ellátására. Az összességében 3,5 gigawattos SunZia Wind Power erőmű Új-Mexikóban épül fel, és várhatóan 2026-ban adják át.

A megújulóenergia-termelésre törekvő intézkedések hatására világszerte elképesztő ütemben szaporodnak a szél- és naperőművek. Bár Kínában és Európában is vannak nagyon jelentős projektek, jegyzi meg az Interesting Engineering, a SunZia a méretéből adódóan külön kategóriát képvisel. Három várost (Lincoln, Torrance és San Miguel) érintve, több mint ötmilliárd dolláros (1730 milliárd forintos) beruházással valósul meg, ezzel az USA történetének legnagyobb tiszta energiával kapcsolatos infrastrukturális projektjévé vált.

Az erőmű telepítése 2000 munkahelyet teremt az építkezés idejére, és 150 állandó dolgozóra lesz szükség az üzemeltetéséhez, így a teljes gazdasági hatása több mint 20 milliárd dollárra rúg. A projektet vezető Pattern Energy a GE turbináit fogja használni, és 2023 utolsó negyedévében összesen 674 darabra adott le megrendelést, ami a GE sajtóközleménye szerint minden eddigi rekordot megdöntött a cégük életében.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A GE és a Pattern Energy az elmúlt 18 hónapot azzal töltötte, hogy együttműködve optimalizálták a telephely elrendezését a legnagyobb teljesítmény elérése érdekében. A GE ezenfelül mesterséges intelligenciával támogatott gyártási folyamatot alkalmazott az elérhető legmagasabb minőségű turbinalapátok előállításához.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -