- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hálózatba kapcsolták a világ legnagyobb tengeri szélturbináját

Hol máshol, mint Kínában? A 16 MW-os óriás önmagában képes ellátni évi 36 ezer háztartás villamosenergia-igényét, és ezzel 54 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg a légkört. A turbinát a Tajvani-szorosban, a Kína délkeleti részén fekvő Fucsien partjaitól 33 kilométerre telepítették.

A világ legnagyobb szélturbinájának telepítése nemrég fejeződött be az ország keleti partjainál – jelentette be a Xinhuanetnek nyilatkozva a China Three Gorges Corporation (CTGC). Kína, miközben igyekszik eltávolodni a karbonkibocsátással járó energiafogyasztástól, különböző technológiák kombinációját alkalmazza energiaigényének kielégítésére. Világelsők például új atomreaktorok építésében, de most már hagyományosan itt telepítik a legnagyobb léptékű nap- és vízenergia-termelő létesítményeket is. Most éppen egy újabb megújuló forrás rekordjával, a világ legnagyobb szélturbinájával hívták fel magukra a figyelmet.

A CTGC a Goldwind Science and Technology nevű vállalattal együttműködve építette meg a 16 MW-os turbinát, aminek a középpontja kb. 152 méteres magasságban található. Összehasonlításképpen: a MOL Campus „csak” 143 méter magas.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tengeri turbina lapátjai egy 252 méter átmérőjű kört írnak le, ami kb. 50 ezer négyzetméteres területnek, vagyis hét nemzetközi szintű futballpálya méretének felel meg. Most, hogy a turbina csatlakozik a hálózathoz, a lapátok egyetlen fordulatával 34,2 kWh energiát lehet a hálózatba táplálni. Sokat remélhetnek tőle, hiszen olyan területen állították, ahol 7-es, orkánnak megfelelő erősségű széllökések is uralkodnak, de az év legnagyobb részében is meghaladják az 51 km/h-s sebességet. A Tajvani-szoros tájfunokra is hajlamos terület, így a szélturbina a világ legerősebb szeleinek lesz kitéve, és be kell bizonyítania, hogy nemcsak nagy, hanem elég erős is ahhoz, hogy dacoljon velük.

Bármilyen hihetetlen számokat is produkál, nem ez a legnagyobb szélturbina, aminek beüzemelésére készülnek. Épül egy olyan is, ami már 18 MW villamos energia termelését, ezzel évente 40 ezer háztartás áramellátását célozza meg.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet