Hidrogéntermelésre fogják a parthoz közeli szélerőműparkokat

A Lhyfe és a Capital Energy együttműködési megállapodást írt alá spanyolországi és portugáliai tengeri megújuló hidrogénprojektek közös fejlesztésére – számol be a The Engineer. A megállapodás értelmében a két vállalat hidrogéngyártó telephelyeket alakít ki a madridi székhelyű Capital Energy fejlesztés alatt álló tengeri szélerőműparkjaiban, amelyek a tervek szerint mindkét ország számára több mint 7,5 GW-os energiatermelést fognak jelenteni. A megállapodás a jövőben a világ más piacaira is kiterjeszthető – állítják az újdonsült partnerek.

„A szövetségünk révén a tengeri szélerőműveink termelte energia egy részét hidrogén előállítására szeretnénk felhasználni. Ezzel kiegyensúlyozott módon segíthetjük az energiaátmenetet, megoldhatjuk a villamosenergia-rendszer szűk keresztmetszeteinek problémáját, valamint növelhetjük a tengeri projektjeink társadalmi-gazdasági előnyeit – nagyobb beruházásokkal és több szakképzett munkahelyet teremtve” – közölte nyilatkozatban Pablo Alcón, a Capital Energy offshore igazgatója.

A nantes-i székhelyű Lhyfe az első olyan vállalat, amely rendelkezik működő prototípussal a tengeri zöld hidrogén előállítására. A Sealhyfe névre keresztelt rendszert 2022 szeptemberében avatták fel Franciaországban, és jelenleg 18 hónapos tesztelés alatt áll. A Sealhyfe-nak olyan kihívásoknak kell megfelelnie, mint a hidrogéntermelés minden szakaszának kivitelezése a tengeren, beleértve az úszó szélturbinából származó energia átalakítását, a tengervíz szivattyúzását, sómentesítését és tisztítását, valamint a vízmolekulák elektrolízis útján történő bontását. Mindezt tehát a megújuló zöld hidrogén előállítása érdekében. A vállalat célja, hogy 2026 végére 200 MW, 2030 végére pedig már 3 GW zöld hidrogén előállítási kapacitással rendelkezzen.

- Hirdetés -

„A Capital Energyvel kötött megállapodás óriási lehetőség a tiszta energiára való áttérés előmozdítására – a zöld hidrogén nagyüzemi, tengeri termelésén keresztül. Az elektrolízissel történő tengeri előállítás maximalizálja a szélenergiában rejlő hatalmas lehetőségeket, így a tengerparttal rendelkező országok, mint Spanyolország és Portugália, drasztikusan csökkenthetik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket, és javíthatják nemzeti energiabiztonságukat, miközben nettó nulla kibocsátást érnek el, és fellendítik a helyi gazdaságokat” – vezette le Taia Kronborg, a Lhyfe üzleti igazgatója.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -