Új humanoid robottechnológiákat mutatott be az Nvidia

A chippiac világvezető vállalata új szimulációs környezet és önvezető technológia mellett demonstrált egy forradalmi projektet is, GR00T néven, ami tényleg elhozhatja a megtestesült mesterséges intelligenciát – elsősorban általános felhasználású humanoid robotok formájában. Az Nvidia megoldásait összesen kilenc fejlesztés alatt álló eszközben alkalmazzák.

Az Nvidia GTC 2024 nevű rendezvényére a kaliforniai San Joséban, a SAP Arénában került sor, március közepén. A rockkoncert hangulatú eseményre – benne Jensen Huang vezérigazgató legújabb termékújdonságokat felvonultató, éves bemutatójával – több mint 15 ezer ember volt kíváncsi a helyszínen. A legnagyobb hír – legalábbis a robotika szemszögéből – az volt, hogy az Nvidia egy új, általános célú alapmodellt dob piacra humanoid robotok gyártásához, Project GR00T néven. Ez az új modell a robotikát és a megtestesült mesterséges intelligenciát hivatott összehozni, miközben lehetővé teszi a robotok számára, hogy megértsék a természetes nyelvet és emberi cselekvések megfigyelésével utánozzák a mozgásokat.

A GR00T a „Generalist Robot 00 Technology” rövidítése, és mivel a humanoid robotokért folytatott verseny egyre élesedik, ez az új technológia a fejlesztés felgyorsítását hivatott elősegíteni – mutat rá a The Robot Report helyszíni tudósítása. A GR00T egy nagy multimodális modell (LMM), ami a robotikai fejlesztőknek biztosít generatív AI-platformot a nagy nyelvi modellek (LLM) megvalósításához.

- Hirdetés -

„Az általános humanoid robotok alapmodelljeinek megalkotása napjaink egyik legizgalmasabb megoldandó problémája a mesterséges intelligencia területén” – hangoztatta a show keretében Huang. „Az alaptechnológiák most jönnek össze, hogy a világ vezető robotikai tudósai óriási lépéseket tegyenek a mesterséges általános robotika felé.”

A robotikai bejelentések részeként az Nvidia demonstrálta a humanoid robotok számára készült Jetson Thor-t, ami az Nvidia Thor system-on-a-chip (SoC) rendszeren alapul. Ez tartalmaz egy, az Nvidia Blackwell architektúráján alapuló, újgenerációs GPU-t, ami 800 teraflop 8 bites AI-teljesítményt nyújtó transzformátormotorral rendelkezik, és integrált funkcionális biztonsági processzorral, nagy teljesítményű CPU-klaszterrel, valamint 100 GB Ethernet-sávszélességgel egyszerűsítheti a tervezési és integrációs erőfeszítéseket – állította Huang.

Az Nvidia tulajdonképpen az összes ismert humanoidfejlesztéssel foglalkozó vállalat készülő eszközéhez szállít technológiát. A megoldásait használja az 1X Technologies, az Agility Robotics, az Apptronik, a Boston Dynamics, a Figure AI, a Fourier Intelligence, a Sanctuary AI, az Unitree Robotics és az XPENG Robotics is.

Gábor János, NEW technology