- Hirdetés -

- Hirdetés -

2022. évi mérleg: a Gebrüder Weiss tovább növekszik

18 százalékos forgalomnövekedés és a pozíció megerősítése a fő piacokon / 67 millió euró befektetés a hálózat bővítésébe és a digitalizációba / befektetések Magyarországon

Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. (forrás: Gebrüder Weiss / Gnaudschun).

A Gebrüder Weiss nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat az előző üzleti évben 3,01 milliárd euró nettó árbevételt ért el, amely 18 százalékkal haladja meg az előző évben elért eredményt (2021: 2,54 milliárd euró). A logisztikai vállalat tehát folytatja az elmúlt évek pozitív fejlődését. „E kihívásokkal teli környezetben is sikerült követnünk stratégiai céljainkat. Erősítettük pozíciónkat a fő közép- és kelet-európai, amerikai és ázsiai piacokon, és további lépéseket tettünk a digitalizáció és a 2030-ig megvalósítandó klímasemlegesség terén. Örömteli, hogy az eredmények azt mutatják, stabil alapokon felkészültünk a jövőre” – hangsúlyozta Wolfram Senger-Weiss, a Gebrüder Weiss igazgatótanácsának elnöke. A vállalat növelte a saját tőke arányát is, amely meghaladja a 60 százalékot (2021: 57 százalék). A Gebrüder Weiss tehát a válság idején is erős tudott maradni, és biztonságos munkaadónak bizonyult.

A közúti szállítmányozási üzletág 1 479 millió eurós forgalmat ért el 16 százalékos forgalomnövekedéssel (2021: 1 277 millió euró). A Gebrüder Weiss ezzel megőrizte piacvezető pozícióját: házhozszállítási szegmensben közel 1,53 millió küldeményt szállított ki ausztriai és kelet-európai háztartások számára (2021: 1,58 millió küldemény). Jelentős gyarapodást könyvelhet el a légi és tengeri szállítmányozási terület, amely 1 272 millió euróval és 24 százalékos forgalomnövekedéssel zárt (2021: 1 024 millió euró). A bővüléshez jelentősen hozzájárultak a hajózási- és a légitársaságok megnövekedett fuvardíjai. A DPD Ausztria – amelynek a Gebrüder Weiss Paketdienst a társtulajdonosa – küldeményeinek mennyisége szinte változatlan maradt: tavaly 66 millió csomag került kiszállításra (2021: 66,5 millió).

Nemzetközi hálózat – Magyarország a fókuszban

Összesen 67 millió eurót fektetett be saját hálózata fejlesztésébe, valamint a nemzetközi telephelyek és szolgáltatások bővítésébe. A vállalat Németországra, Magyarországra, Romániára és az Egyesült Államokra, valamint Törökországra és Grúziára összpontosított – ez utóbbi kettőn keresztül a logisztikai vállalat Közép-Ázsia és Kína felé bővítette összeköttetéseit.

Magyarországon a Gebrüder Weiss Kft. 2022-ben 12 százalékkal 34,1 milliárd forintra növelte forgalmát, 7,1 százalékkal növelte munkavállalóinak létszámát, polgári és szegedi új telephelyeinek megnyitásával teljessé tette magyarországi regionális logisztikai raktárhálózatát. Ezzel befejeződött a GW Kft. 6 egyenrangú, önálló menedzsmenttel és döntési jogkörrel rendelkező magyarországi hálózatának kiépítése, amelyben Dunaharaszti és Győr mellett a magyar kft. Zalaegerszegen, Pécsett, továbbá az új telephelyek megnyitása után immár országosan biztosítja azonosan magas színvonalon és minőségi mutatók mellett teljes szolgáltatási palettáját. Vecsésen, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson változatlan a kiszolgálás. A magyar leányvállalat az elmúlt évben 1,5 millió küldeményt továbbított. A társaság 2022 negyedik negyedévében 10 milliárd forint értékű logisztikai beruházás kivitelezését kezdte meg Dunaharasztiban.

Továbbra is a középpontban: a digitalizáció és a fenntarthatóság

A Gebrüder Weiss 2022-ben is következetesen folytatta operatív és a digitális kompetenciája kombinációjából felépülő „Best of Both Worlds” elnevezésű digitalizációs stratégiáját, amelynek részeként világszerte további országokban bevezette a myGW digitális ügyfélportált. A portál valós idejű információkat nyújt az ügyfeleknek áruforgalmukról, biztosítva a maximális átláthatóságot a teljes ellátási lánc mentén. „Célunk, hogy a legjobb megoldásokat kínáljuk ügyfeleinknek, és mindeközben a lehető legkisebbre csökkentsük a környezetre gyakorolt hatást. Ennek érdekében folyamatos fejlesztjük logisztikai létesítményeinket, digitális eszközeinket, továbbá munkatársaink képzésébe és a környezetbarát szállítási lehetőségekbe ruházunk be” – világított rá Wolfram Senger-Weiss.

A Gebrüder Weiss 2022-ben közzétett fenntarthatósági jelentésében dokumentálta, hogy egyértelműen elkötelezett a fenntarthatósági célok mellett, és hozzá kíván járulni a globális klímavédelemhez. 2030-ig el kívánja érni saját logisztikai létesítményeinek klímasemleges üzemeltetését, ennek érdekében tavaly négy új fotovoltaikus rendszert telepített németországi, ausztriai és svájci telephelyein. Az immár összesen 22 ilyen rendszer működtetésével évente 1 110 tonna CO2-t takarít meg. A tervek szerint a rendszerek további kiépítése 2023-ban ezekben az országokban és Kelet-Európában is folytatódik.

Saját hidrogénüzemű teherautójának sikeres távolsági tesztútjai után a Gebrüder Weiss folytatja beruházásait a technológiába, melynek keretében 2023-ban öt új H2-teherautó beszerzését tervezi Németországban. A vállalat a tervek szerint Ausztriában, Magyarországon és Kelet-Európában is tovább növeli a városi áruszállításra használt elektromos járművek számát.

A Gebrüder Weiss arra számít, hogy a logisztikai üzletág 2023-ban visszatér a normál kerékvágásba. A küldemények száma jelenleg enyhén csökken, a légi és tengeri szállítmányozási tarifák megközelítőleg a 2019-es szintre estek vissza. Ebben a tekintetben a forgalomban is csökkenő tendencia várható. Wolfram Senger-Weiss kijelentette: „A világjárvány során bebizonyosodott, mennyire hatékony a logisztika, és milyen gyorsan tud reagálni a változó körülményekre. A Gebrüder Weiss meg tudta szilárdítani biztos pénzügyi hátterét, és képes volt az innovációra; mivel közel vagyunk ügyfeleinkhez, igényeik alapján hozzuk létre a digitális szolgáltatásokat. Természetesen körültekintően és aggodalommal tekintünk az ukrajnai háborúra, az aktuális gazdasági előrejelzésekre és a magas inflációra. Az általános geopolitikai helyzet további nehézségeket okozhat, ám erős vállalatként mindezek ellenére bizakodóak maradunk.”

Gebrüder Weiss

Akár ez is tetszhet