250 százalékkal növelhető a hidrogén tárolókapacitása

Egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a kibocsátás csökkentése és a nettó nulla kibocsátás elérése a hidrogén nagyobb mértékű használatát teszi szükségessé. A hidrogén elektrolízissel állítható elő, majd tárolható. Ha pedig további energiára van szükség, az energia fordított elektrolízissel felszabadítható, ami nem termel kibocsátást – írja cikkében a Spring Wise.

A hidrogénnel kapcsolatban azonban az a probléma, hogy rendkívül magas nyomáson szükséges tárolni, ami biztonsági kockázatokat rejt magában. A német HydroSolid startup cég azonban most egy új nanoanyag segítségével módot talált arra, hogy nagy mennyiségű hidrogént alacsony nyomáson tároljon és szállítson. Ez az anyag szobahőmérsékleten elnyeli a hidrogént, majd enyhe felmelegítés hatására újra felszabadítja – mindezt viszonylag alacsony, 15 bar nyomáson.

A HiveOne nevű rendszer teljesen újrahasznosítható, és nem használ mérgező fémeket, például ritkaföldfémeket, lítiumot vagy kobaltot – így környezetbarát. A vállalat szerint a HiveOne-ban tárolt hidrogén energiasűrűsége körülbelül tízszer nagyobb, mint a lítium-ion akkumulátoroké.

- Hirdetés -

A HydroSolid leírása szerint a rendszer előnyei felülmúlják a hagyományos akkumulátorokat. „A töltési ciklusok és az élettartam tekintetében a kialakítás a tartós méhsejtmintázaton alapul, ami megkönnyíti a különféle alkalmazások optimális kezelését. A HIVE termékcsalád egyedileg alakítható bármilyen méretű alkalmazáshoz.”

Számos megújuló energiaforrás esetében az egyik probléma az, hogy a megtermelt többletenergiát eltárolják, hogy az igény növekedésekor felhasználható legyen. Például a nagy szélerősségű időszakok nem feltétlenül esnek egybe a nagy kereslet idejével. Ezért egyre inkább hangsúlyt fektetnek a jobb energiatárolás fejlesztésére.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -