- Hirdetés -

- Hirdetés -

3D lézer a precíz megmunkálásért

Az angliai Nemzeti Robotárium kutatói fejlesztik, speciális gyártási folyamatokhoz. A tudósok mintegy 586 ezer fontot (243,8 millió forint) kaptak a technológia kidolgozására, amely az ipari folyamatok mellett gyógyászati eljárásokat is forradalmasíthat.

A lézeres gyártás gyakorlati használatba vétele nagyban függ attól, hogy az anyag megolvasztására vagy elpárologtatására akarják-e használni, és még fontosabb az energia megfelelő pontra koncentrálása. A ma ismert és alkalmazott nyalábok nem feltétlenül alkalmasak egyedi darabok készítéséhez, és erősen korlátozott a hatékonyságuk – ezért van létjogosultsága a brit Mérnöki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanács kutatás-fejlesztésének, amely a pontosabb gyártási követelményeket támasztó termékekhez is megfelelő lézeres eljárást dolgoz ki.

„A 3D lézerek eddig ismeretlen precíziós eljárásoknak nyitnak utat, és várhatóan átalakítják a gyártási, orvostechnológiai ágazatokat, ezzel jelentősen növelik az Egyesült Királyság innovációs, munkahelyteremtési és befektetési reputációját”, fogalmazott a programot támogató Iain Stewart skót miniszter.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az egészen apró furatokat is készíteni képes technológia várhatóan javítja majd az okostelefonok képernyője alatt megbújó érzékelők és kamerák teljesítményét, illetve növeli a félvezető chipek információsűrűségét. A gyógyászat a műtéti eljárások során veheti hasznát, hiszen sokkal pontosabbá válhat például egy rákos daganat eltávolítása, mert sértetlenül marad a tumor körül lévő egészséges szövet.

Dr. Richard Carter projektvezető kihangsúlyozta: a kutatás elsősorban a digitális gyártás területeivel foglalkozik, és az egyedi, gyors reagálási képességet kívánja fejleszteni. Szerinte olyan paradigmaváltó technológiáról van szó, amely nullára csökkentheti a leállási időt, mindeközben minimális költséggel és műszaki betanulással jár.

„Ipari ágazatok széles körének igényeire és kihívásaira tudunk választ adni a fejlesztéssel, mi több: a megoldásaink hozzájárulnak majd kvantumtechnológiai, hullámvezetéssel kapcsolatos és biológiai kutatásokhoz”, mondta a professzor.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: The Engineer ; Fotó: The National Robotarium)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet