3D nyomtatott szervmodell jelentheti az állatkísérletek végét?

Az additív gyártás fejlődésének köszönhetően egy etikusabb gyógyszerkísérleti módszer válthatja fel az állatokon végzett kísérleteket. Az edinburghi egyetem tudósai kifejlesztettek egy 3D nyomtatott body-on chipet, amely lemodellezi a gyógyszer útját az emberi szervezetben, vizsgálhatóvá téve annak hatását, új távlatokat nyitva ezzel a különböző típusú gyógyszerek tesztelése előtt – közölte a 3D natives portál.

Az innováció egyik kulcsmomentumaként említik, hogy az eszköznek köszönhetően nem állatoknak kell megfizetniük az orvostudomány fejlődését. A body-on chip kifejlesztése egy orvosi ösztöndíjprogram keretében valósult meg, amelynek fontos vívmánya, hogy általa a szervek viselkedését biztonságosabban elemezhetik a kutatók.

A skót fővárosban kifejlesztett innovációt világszenzációként emlegetik úgy az egészségügyben, mind az orvosi kutatás területén. A szóban forgó chip, amely 3D nyomtatóval készült, öt kamrából áll. Az egyes komponensek az emberi szívet, agyat, vesét, tüdőt és májat hivatottak megjeleníteni. A különböző szervrekeszeket összekötő csatornák a gyógyszerek szétosztására szolgálnak.

- Hirdetés -

Ez a kapilláris rendszer ellenőrzött környezetben szemlélteti a kutatók számára, hogy az új gyógyszeranyagok hol és milyen arányban oszlanak szét keringési rendszerünkben, hogyan reagálnak rájuk a szerveink, és mennyi ideig maradnak a hatóanyagok az egyes szervekben. Mi több, a projektben résztvevő tudósok álláspontja szerint több chipmodell összekapcsolásával a különböző betegségek egymásra gyakorolt hatása is vizsgálhatóvá válik.

Összességében a módszer abban segíti a kutatókat, hogy felmérjék az új gyógyszerek hatását a beteg egész szervezetére, jelentős előrelépést téve a jelen gyógyszerkísérletek terén. „Ez az eszköz megteremti a lehetőséget, hogy világszerte visszaszoruljon a gyógyszerek és más vegyületek tesztelésére használt állatok tetemes száma”, mutat rá az edinburghi kardiovaszkuláris központból a projektben kulcsszereppel bíró Dr. Adriana Tavares.

Tavares hozzáteszi, további fontos előnyei is vannak az innovációnak: az állatkísérletek mellőzésével költséghatékonyabbá válna a tesztelés, a fejlesztés stádiumában pontosabb információkhoz juthatnak a fejlesztők szerük betegségre gyakorolt hatását illetően, és a gyógyszerek piacra kerülését is felgyorsítaná. Az újdonság tehát nemcsak etikusabb, de hatékonyabb alternatívát is jelent a gyógyszerfejlesztésben a hagyományos állatkísérletekkel szemben, és jelentős mértékben hozzáteheti a magáét az egészségügyi ellátás javításához.

Vörös István, Okosipar.hu