- Hirdetés -

- Hirdetés -

Elérhető közelségben a fenntarthatóbb villamosipar

A villamosiparban az SF6 gáztölteteket nagy zárlati teljesítményű hálózatok megszakítóiban alkalmazzák. Ám ez az egyik legkárosabb üvegházhatású gáz. 1 kg SF6 gáz 23 tonna széndioxidnak felel meg. Szigetelőképessége miatt meglehetősen elterjedt a villamosiparban, a semlegesítése jelenleg számos helyen jelent problémát. A Schneider Electric olyan termékcsaládot fejlesztett, amely ezen technológia kizárásával működik.

„A világ elindult az SFmentesség irányába, Európában, Kínában és az Egyesült Államokban is erre vonatkozó direktívákat alkotnak” – magyarázza Gyuró Bertalan, a Schneider Electric vállalat által létrehozott Innovation Hub vezetője. „Vállalatunk elkötelezett abban, hogy új alternatívát nyújtsunk a világot érintő SF6 problémára, s teljes egészében elhagyjuk ezt az anyagot minden Schneider Electric termékből három éven belül.”

Jövőálló, fenntartható kapcsolási technológia

- Hirdetés -

Az SF6 mentes új SM AirSet kapcsolóberendezésben tisztított levegős és sönt vákum ívoltókamrás technológia kombinálásával nyújt egyedülálló, fenntartható és biztonságos megoldást az ipari és áramhálózati területek energiaelosztási alkalmazásaira. A berendezések ugyanabban a méretben képesek biztosítani a megszakítóképességet, mint az SF6 gázközeggel rendelkező társaik. Annak köszönhetően, hogy az eszköz nem tartalmaz üvegházhatású gázt, az üzemeltetés során sem ütközhetnek akadályokba a felhasználók, az életciklusa végén pedig nincs bonyolult kezelési procedúra és semlegesítési költség.

„A közelmúltban a középfeszültségű szekunder energiaelosztó kínálatunkat bővítettük, a középfeszültségű primer energiaelosztó kínálatunk esetében már rendelkeztünk korábban is vákuumos technológiával. A tavalyi év egyik kihívása volt, hogy ezt a berendezésünket bevezettük, és Magyarországon, a zalaegerszegi gyárunkban indítottuk el a gyártását. A közép-európai régiót az itt készült termékekkel szolgáljuk ki. Fontos szempont volt, hogy a technológia közel azonos költségszinten legyen elérhető a felhasználók számára, ám a megtérülése hosszú távon kedvezőbben alakuljon, mint a korábbi ilyen berendezéseké” – taglalja Gyuró Bertalan.

Könnyű átállás a zöld technológiákra

A berendezés üzemeltetése hasonlóképpen történik, mint a korábbi modelleké, így a felhasználónak nem szükséges külön erre kiképeznie a személyzetet. Az SM AirSeT kialakítása és csatlakozási pontjai azonosak a korábbi SM6 kapcsolóberendezésével. Az eszközt új generációs CompoDive hajtásmechanizmussal szerelték fel, melynek köszönhetően a mechanikai élettartam megnövekedett, a karbantartási költségek pedig csökkentek – ez több mint 10000 kapcsolási ciklust jelent, ami ötször ellenállóbb a korábbi modelleknél.

„A kapcsolóberendezésben nem található gáz, ennek köszönhetően az üzemeltetési és karbantartási költségek jelentősen csökkennek. Az üzemeltethetőségi hatékonyságot mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy átlagosan öt perc szükséges a motor cseréjére, ami korábban 90 percet vett igénybe. Ma már elvárás a termék kapcsolási ciklusának növekedése, valamint a környezeti hatásoknak való ellenállás és a hosszú élettartam. Ideális esetben az SM AirSeT több mint 40 évig működhet” – mutat rá a berendezés előnyeire Gyuró Bertalan.

Szenzorokkal megnövelt élettartam

Ezen berendezések meghibásodása legtöbbször a nem megfelelő környezeti kitettség miatt alakul ki. A Schneider Electric fejlesztése segítségével a különböző hatások, azaz a hőmérséklet és a páratartalom monitorozhatók. A gyártó vezeték nélküli rendszert alakított ki a tényezők mérésére, ami a kábelcsatlakozások gyenge kötésének kiküszöbölését is hivatott ellenőrizni.

„Környezeti szenzorokkal egészítjük ki a középfeszültségű kapcsolóberendezéseinket, ezáltal átfogó képet kapunk az eszköz állapotáról. A kapott információk különböző analitikai szoftvereken mennek keresztül, amelyek vizsgálják a berendezés aktuális állapotát, s meghatározzák az esedékes karbantartást, lehetőséget nyújtva az állapotfüggő karbantartásra.” – összegzi Gyuró Bertalan.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet