Mikrohullámú anyagából készült még jobb hőmérsékletszenzor

A Glasgow-i Egyetem kutatócsoportjának vezetésével fejlesztettek ki egy olyan puha, formázható és rugalmas kompozit anyagot, ami a hőmérséklet-változásra nagyban érzékeny mikrohullámú érzékelőként működik. A szenzor rádiófrekvenciás jelek elnyelésére és visszaverésére való képessége a légköri meleg vagy hideg hatására változik, és ezt sokkal szélesebb hőmérsékleti tartományban teszi, mint a tipikus termisztorok. A tartománya 30-tól több mint 200°C-ig terjed.

Az érzékelő szénszálak, illetve szilikongumi kompozitjából készül, és passzívan, akkumulátor vagy fedélzeti feldolgozás nélkül működik. Emellett több ezer hajlítási és nyújtási ciklust kibír anélkül, hogy elveszítené a hőmérsékletre való érzékenységét, ami alkalmassá teszi a hordható és orvosi hőmérséklet-ellenőrzésre.

A Nature-ben megjelent tanulmányban a tudósok részletesen levezetik, hogy hogyan formázták a rugalmas anyagot 3D nyomtatással, majd építették be olyan alkatrészekbe, mint például az antennák, az RFID-címkék vagy a rezonátorok. Ezután próbára tették, hogy képes-e elnyelni a sugárzást 26 GHz-ig terjedő frekvenciákon és különböző, akár 300°C-ig terjedő hőmérsékleteken. A teszteket mikrohullámú visszhangoktól mentes kamrában végezték el, mire a csapat rájött, hogy a kompozitot fokozottan testre lehet szabni, hogy növeljék vagy csökkentsék az érzékenységet bizonyos vezeték nélküli jelekre.

- Hirdetés -

„Számos kutató használt már rádiófrekvenciás és mikrohullámú eszközöket folyadékkészítmények, hőmérséklet, páratartalom és egyéb fizikai vagy kémiai paraméterek mérésére. Ilyen szintű érzékenységet azonban korábban még nem mutattak ki” – kommentálta az eredményeket a kutatást vezető Mahmoud Wagih professzor.

A tudósok úgy vélik, a kifejlesztett technológia olyan alkalmazásokban lehet kritikus fontosságú, mint az életjelek megfigyelése, a radarérzékelés, a műholdas kommunikáció és a 6G vezeték nélküli hálózatok.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet