Kész az első fotonikus chip, amiben fény közvetíti az információt

A Valenciai Politechnológiai Egyetem (UPV) fotonikus laboratóriuma és az iPronics vállalat közösen alkotta meg a világ első, univerzális, programozható és többfunkciós fotonikus chipjét. A találmány várhatóan forradalmi lépés lesz a távközlés vagy az adatközpontok és a technológiai szektor mesterségesintelligencia-rendszerei számára.

Az AI-alkalmazások villámgyors fejlődése komoly igényt támasztott a nagyobb teljesítményű szilícium iránt, ami képes a jövőbeli AI-modellek betanítására és futtatására, de nagyon időszerű, hogy alternatívák után nézzünk, hiszen bár egyre kisebb és gyorsabb chipeket építünk, az elektronikai alapú számítástechnika korlátai (pl. hőtermelés, ami miatt óriási és energiaigényes hűtési infrastruktúrára van szükség) mind jobban előtérbe kerülnek.

Mi az a fotonikus chip, és miért jobb, mint a ma ismert technológiák?

- Hirdetés -

A fotonikus chip nagyban hasonlít a szilíciumalapú chipekhez, de elektronok helyett fotonokat, kvázi fényt használ az információ feldolgozására. Ehhez optikai alkatrészekre, például hullámvezetőkre, lézerekre és polarizátorokra van szüksége – elektronikus alkatrészek, például ellenállások vagy tranzisztorok helyett. Ez a megközelítés lehetővé teszi a chipek további miniatürizálását, miközben gyorsabban és alacsony hőhatással dolgozza fel az információkat. A forradalmi technológia könnyen méretezhető és integrálható meglévő adatfeldolgozási folyamatokba, ami még vonzóbbá teszi – érvel a kutatásról szóló tanulmány.

Az Európai Kutatási Tanács támogatásával a UPV és az iPRONICS kutatói olyan chipet építettek, ami lehetővé teszi az igény szerinti programozást, és zökkenőmentesen összekapcsolja a vezeték nélküli, valamint fotonikus szegmenseket. Az olyan alkalmazások, mint az 5G vagy az autonóm járművek nagyobb frekvenciát igényelnek, ezért tovább kell csökkenteni az antennák és az integrált áramkörök méretét, amihez ugyancsak ideálisnak tűnik a fotonikus megoldás – mutat rá az egyetem közleménye. A csapat kifejlesztett egy interfészchipet, amit az iPronics már be is épített az egyik termékébe, a Smartlight processzorba – ezt jelenleg a Vodafone teszteli.

Gábor János, Okosipar.hu