Autonóm markoló húzott fel egy 6 méter magas kőfalat

A Gramazio Kohler Research, a Robotic Systems Lab, a Vision for Robotics Lab és a Tájépítészeti Tanszék kutatói egy autonóm kotrógéppel építettek 6 méter magas és 65 méter hosszú kőfalat – írta a Robotics & Automation News.

A szóban forgó falat előzetesen digitálisan megtervezték, majd az autonóm kotrógéppel feltárt tájba és parkba illesztették. A projekt egy kutatáson alapszik, amelynek célja nagyméretű, szabálytalan kövekből, habarcs nélkül épített falak helyszíni tervezést követő automatizált építése. A szóban forgó eljárás egyik különlegessége, hogy lehetőséget teremt az építési területeken rendre bőségesen elérhető és változatos, helyben szerzett kőzetek és bontási anyagok újrahasznosítására.

A kifejezetten e célra fejlesztett HEAP, azaz hidraulikus autonóm markoló beépített érzékelői által képes az építési területről önállóan 3D-s térképet rajzolni, és lokalizálni a fal építéséhez szükséges, helyben található építőelemeket, köveket. Emellett képes regisztrálni azok hozzávetőleges súlyát, valamint meghatározni a súlypontjukat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A HEAP egy speciálisan átalakított, 12 tonnás Menzi Muck M545 típusú kotrógép, amelyet a Robotic Systems Lab (RSL) fejlesztett ki. A mobil gép többek között a fülkéjébe és karjaira szerelt LiDAR érzékelők segítségével modellezi a környezetét, így a tervező nemcsak a terepviszonyokhoz tud alkalmazkodni, a gép figyelembe veszi az építkezés során fellépő süllyedéseket is.

A gép hasznos teherbírása, nagy hatótávolsága és jó manőverezhetősége lehetővé tette masszív, több száz sziklából és betontörmelékből álló, 6 méteres magasságot is elérő demonstrációs szerkezet felépítését. Az autonóm markolót irányító algoritmus először meghatározza az egyes kövek legideálisabb pozícióját, majd a gép a kijelölt helyre illeszti az akár mázsás vagy tonnás súlyú kőelemet. Az innováció ily módon akár támfalak, teherhordó szerkezetek vagy burkolatok építésekor is hasznos lehet.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -