Űrszemetet vizsgáló műholdat lőttek fel – a cél az orbitális pálya kitakarítása

Az Electron telepítette az Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J) műholdat, amelyet a pályán keringő törmelékobjektumok megközelítésére, illetve megfigyelésére szolgáló technológiák és műveletek tesztelésére terveztek. A küldetés az első szakasza annak felmérésnek, hogy a műholdak a jövőben tudnak-e találkozni a pályán keringő törmelékobjektumokkal, hogy segítséget nyújtsanak azok eltávolításában – támogatva ezzel az űr fenntarthatóságát a jövő generációi számára, és elkerülendő az ún. Kessler-szindrómát.

Az Electron sikeres indítását követően a 150 kilogrammos ADRAS-J műhold egy elhagyott rakétafokozatot fog megközelíteni a Föld körüli pályán, hogy közelről megfigyelje, megértse a viselkedését és meghatározza a pályáról történő leterelésének megoldásait. Az ADRAS-J 3-6 hónapos küldetést hajt végre, melynek során a 11 méter hosszú, illetve 4 méter széles rakétamaradványt körberepülve, kamerákkal és érzékelőkkel vizsgálja meg a lehetőségeket.

„Ez a történelmi küldetés megnyitja az utat az orbitális törmelék csökkentésének új és innovatív módszerei előtt, valamint biztosítja, hogy a világűr biztonságosan hozzáférhető maradjon” – mondta Peter Beck, a Rocket Lab alapító-vezérigazgatója. „Megtiszteltetés, hogy dedikált indítási szolgáltatást nyújthatunk, és lehetővé tehetünk ilyen precíz orbitális manővereket, amelyek egy ennyire fejlett küldetéshez szükségesek.”

- Hirdetés -

Ahhoz, hogy az ADRAS-J műhold találkozhasson a pályára állt rakétafokozattal, a Rocket Labnak szigorú indítási időzítést és precíz pályára állítási paramétereket tartalmazó küldetést kellett megterveznie. A Rocket Lab csak 20 nappal az indítás előtt kapta meg az Astroscale-tól a végleges paramétereket, amelyeket máskor hónapokkal az indítás előtt meghatároznak. Csak ezután lehetett kiválasztani az indítási ablakon belüli időpontokat, hogy megkönnyítsék az egyedi elliptikus pálya elérését. A küldetés rendkívül pontos pályára állítást igényelt, a legtöbb szabványos küldetésnél szűkebb margóval, ami jól bizonyítja a Rocket Lab képességét a fejlett irányítás, navigáció és vezérlés gyors elemzésének végrehajtására.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet