Nyolcéves az űrrakéták újrahasznosítása – az egyik már 19-szer repült

A világon először 2015 december 21-én történt meg az addig elképzelhetetlen: egy űrrakéta sikeresen visszatért a földre és landolt, megnyitva ezzel egy új űrkorszakot, amiben sokkal olcsóbbá, elérhetőbbé és sűrűbbé válhat a közlekedés a légkörön kívülre. Az űrkutatás úttörője a SpaceX lett, ami egy X-en közzétett bejegyzésben emlékezett meg a történelmi pillanatról.

A posztban emlékeztetnek: az, hogy az űreszközöket földkörüli pályára állító rakétáknak többé nem kell törvényszerűen megsemmisülni a küldetésük végén, valóban új időket hozott – főleg a kereskedelmi űrrepülésben. A SpaceX az első alkalom óta már több mint 250-szer ismételte meg a bravúrt a Falcon rakétákkal, amelyek egyike azóta rekordot is döntött. Mondjuk a sajátját. 2023. december 23-án egy olyan Falcon-9-es tért vissza az űrből, majd szállt le egy autonóm tengeri dokkra, ami ezt megelőzően már 18-szor hajtotta végre ugyanezt a műveletet. Az eddigi legmegbízhatóbbnak bizonyult rakéta a mostani küldetése során 23 műholddal bővítette a SpaceX egyre nagyobb Starlink szatellitflottáját.

- Hirdetés -

A több ezer műholdból álló hálózat végső célja, hogy a Föld bolygó minden szegletében képes legyen internetszolgáltatást, mobilinternetet, sőt, az adatkapcsolaton kívül hanghívás szolgáltatást is biztosítani – mindezt meglévő okostelefonokon elérhető módon, vagyis úgy, mintha a Starlink a világ WiFi-je lenne. Az amerikai T-mobile-lal közösen már most tesztelés alatt álló megoldás 2024-2025-ben teljesedhet ki – először a tengerentúlon, majd később más kontinenseken is.

Az egyelőre csak otthoni internetet biztosító Starlinknek jelenleg 2,3 millió ügyfele van, 70 országban. A szolgáltatás fenntartása és bővítése érdekében 2019 óta 5604 műholdat állítottak pályára – olvasható ki a Harvard–Smithsonian csillagászának online statisztikáiból. Jonathan Christopher McDowell oldala szerint a SpaceX konstellációja jelenleg 5226 műholdból áll, és ebből 5191 stabilan működik.

Gábor János, Okosipar.hu