Pályára állították a világ első CO2-érzékelésre specializált műholdját

A frissen útjára indított, a GHGSat által jegyzett műszer világszerte monitorozza az intenzív szén-dioxid-kibocsátású ipari helyszíneket. Általa először válnak elérhetővé pontos, független mérésű műholdas adatok – írta az esgnews.com.

A kaliforniai Vandenberg űrbázisról sikeresen útnak indult az első olyan műhold, amely képes pontosan meghatározni az egyes ipari létesítmények szén-dioxid-kibocsátását. A Vanguard névre keresztelt GHGSat C10 azon új generációs űreszközök előfutára, amely a GHGSat metánkibocsátással kapcsolatos tapasztalataira építve független, megbízható, részletes CO2-kimutatást készít az egyes telephelyekről. Ez forradalmasíthatja a szén-dioxid-kibocsátás nyomon követésének korábbi gyakorlatát.

A GHGSat anno 2016-ban tette le névjegyét az ipari üvegházhatású gázok kibocsátásának űrből történő nyomon követése mellett Claire fantázianevet viselő műholdjának indításával. Claire 25 méteres mélységig tudott képet készíteni a talajról, komoly áttörést hozva az ember okozta metánkibocsátás megértésének területén.

- Hirdetés -

A GHGSat világelső az üvegházhatású gázok kibocsátásának felderítésében: jelenleg kilenc műholdból álló berendezésével évente több mint kétmillió létesítmény monitorozásáért felel, és adatokkal látja el többek között a NASA-t, az ESA-t és az ENSZ-t is.

A felbocsátott Vanguard a nagy térbeli felbontásnak köszönhetően egyaránt képes az egyes célpontok pontos megfigyelésére és kibocsátásuk precíz meghatározására. A már pályára állított állami CO2-műholdakat nem erre tervezték. A különböző erőművek és más ipari komplexumok üzemeltetői most először férhetnek hozzá független, pontos és globálisan szabványosított kibocsátás-ellenőrzésből származó adatokhoz. Ezek várhatóan hozzájárulnak ahhoz, hogy a szóban forgó egységek mérsékelni tudják károsanyag-kibocsátásaikat a jövőben.

Stephane Germain, a GHGSat vezérigazgatója elmondta: „Fontos célunk, hogy átformáljuk a szén-dioxid-kibocsátásról szóló diskurzusokat. Mivel a szabályozó hatóságok, a befektetők és a nyilvánosság is egyre inkább számonkéri a vállalatok közvetlen és közvetett kibocsátásait, vitathatatlan, hogy precízebb CO2-adatokra van szükség. A megbízható, független adatok segítenek ösztönözni az ipart a kibocsátás hatékony kezelésére, és ahhoz is hozzájárulnak, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró kibocsátást.”

Vörös István, Okosipar.hu