Indul a takarítás az űrben – először két műholdat szednek le a Föld körüli pályáról

Képünk illusztráció!

A japán Astroscale bejelentette, hogy az Active Debris Removal (ADR), vagyis Aktív Törmelék-eltávolító szolgáltatása 2026-ig két Föld körüli pályán keringő elavult műholdat fog semlegesíteni, az ún. COSMIC (Cleaning Outer Space Mission through Innovative Capture) küldetés során, ami egyben a jármű nevét is jelöli. A japán vállalat törmelékgyűjtő űrrobotja az Egyesült Királyság első nemzeti űrszemét-eltávolítási programja keretében hajtja végre a feladatot – írja a The Engineer.

Az Astroscale jelenleg kiválasztott ipari partnerekkel együtt dolgozik egy olyan űrhajó megtervezésén, ami robotkarral lesz képes biztonságosan befogni az alacsony Föld körüli pályán (LEO) lévő, már nem működő szatelliteket. A befogást követően a COSMIC kimanőverezi a szerkezeteket a pályájukról, és leengedi őket egy alacsonyabb, ártalmatlan pályára, ahol előbb-utóbb a Föld légkörébe érnek és elégnek.

 „Az aktív törmelékeltávolítás azt jelenti, hogy megpróbálunk megragadni egy olyan objektumot az űrben, amit eredetileg nem a befogás céljával terveztek” – mondta Sarah Cawley, az Astroscale COSMIC vezető projektmenedzsere. „A LEO-ban az objektumok 17 ezer mérföldes (27.360 kilométeres) óránkénti sebességgel száguldanak. A mi feladatunk az, hogy olyan űrhajót tervezzünk, amely képes megközelíteni a műholdat, majd elemezni annak viselkedését és pályáját, ezután pedig úgy manőverezni, hogy biztonságosan be is fogja.”

- Hirdetés -

A COSMIC-küldetést tíz angliai, skóciai és észak-írországi székhelyű partnercéggel, valamint más tanácsadó és ipari partnerekkel együttműködve fejlesztik. Az általuk alkotott csapat egyesíti a rendszermérnöki, irányítási, navigációs, misszióüzemeltetési és földi szegmensre vonatkozó szakértelmet.

Az Astroscale-nek már van egy közel ugyanilyen képességű járműve, a LEO-ban mozgó ADRAS-J, ami a tervek szerint egy háromtonnás rakéta-felsőfokozattal fog találkozni, hogy megvizsgálja azt; például körberepüli, képeket készít és megfigyelési adatokat szolgáltat róla a projekt II. fázisa számára, aminek célja egy nagy objektum befogása és eltérítése. Ez várhatóan a 2025-ös japán pénzügyi évben vagy kevéssel utána fog megtörténni. Ennek a küldetésnek az eredményeit használják fel a továbbfejlesztett COSMIC-misszió során, amit az Egyesült Királyság szintén 2025-ben szeretne indítani, mint első aktív űrszemét-eltávolító küldetést.

Gábor János, Okosipar.hu