- Hirdetés -

- Hirdetés -

Lengyel-magyar startup az EIT Jumpstarter döntőjében

A lengyel-magyar Tumultum startup ablakra és falra szerelhető, átlátszó, újgenerációs aktív zajcsökkentő eszközeivel harmadik helyet szerzett, és a közönségdíjat is megkapta az idei EIT Jumpstarter döntőjében, Gyártás kategóriában. A 160 ezer eurós értékű nyereményalapért összesen 36 európai csapat szállt küzdelembe a 2020-as versenyen.

Az EIT Jumpstarter az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) kiemelt, iparágközi preakcelerációs programja. A 2020-as évad során Közép-, Kelet- és Dél-Európa legígéretesebb csapatait hívták meg versenyezni a 2020. november 25-én megrendezett nagydöntőn. A virtuális eseményen a 120 induló közül 36 csapat mutatta be üzleti ötleteit a potenciális befektetők és a zsűri előtt hat kulcsfontosságú ágazathoz kapcsolódóan: egészségügy, élelmiszeripar, nyersanyagok, energia, gyártás és városi mobilitás. A legjobb projektek pénzjutalomban részesültek, összesen 162 000 euró értékben.

A kategóriák élén a lettországi Drone Plan (Energia), a szlovéniai Recatalyst (Nyersanyagok), a szintén szlovén ArcLub One (Gyártás), a portugál Fetalix (Egészségügy), a boszniai Horizer (Városi mobilitás) és a görög Coffeco (Élelmiszer) végeztek. A döntőbe egy lengyel-magyar startup, a Tumultum is bekerült. A Tumultum napjaink egyik komoly problémájára, a sűrűn lakott területeken való zajszennyezésre talált ki innovatív megoldást. A startup újgenerációs aktív zajcsökkentő eszközei ablakra vagy falra felszerelve zajszámláló hullámot hoznak létre, amelyek kiszűrik a külső zajokat. A termék önadaptáló és teljesen személyre szabott. Mivel áttetsző, bármilyen belsőépítészeti megoldáshoz illeszkedik, és úgy telepíthető, hogy nem rombolja a szobák elrendezését. Az innováció a Gyártás kategóriában harmadik helyet ért el, emellett közönségdíjban is részesült. A győztesek készen állnak az akcelerációra, és arra, hogy projektjeiket sikeres deeptech vállalkozásokká fejlesszék.

„Az EIT Jumpstarter egy egyedülálló európai verseny, amely Európa legígéretesebb és leginnovatívabb üzleti ötleteinek kidolgozásában segít. Kivételes eszközkészletet és szakértői csapat állt rendelkezésünkre, akik segíthetnek a résztvevőknek az üzleti ismeretek megszerzésében, a piaci szegmentáció jobb megértésének kialakításában, a versenyelőny javításában és pénzeszközök bevonásában, hogy ötleteiket a piacon is megvalósíthassák. Nagyon büszke vagyok arra, hogy 4 éves fennállása alatt a program lehetőséget teremtett számos innovatív vállalkozás fejlesztésére, és már 335 innovátort képzett ki” – mondta Marosvölgyi Dóra, az EIT Jumpstarter programmenedzsere.

A 2020-as EIT Jumpstarter győztesei

A zsűri hat kategóriában hirdetett győzteseket.

EIT Health győztesek

Az első helyezést a portugál Fetalix startup szerezte meg, amely első, regeneratív magzati ihletésű megoldást javasol a derékfájás kezelésére minimálisan invazív alkalmazással. Második helyen a horvát MMD3D, a harmadik helyen pedig a portugál Axodynamic végzett.

EIT Food győztesek

Az első helyezett Coffeco különválasztja a fenolos vegyületeket a kávéból származó hulladéktól. A görög startup rengeteg szerves hulladékot képes kezelni, amelyek hasznosak a nagy iparágakban, például a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban és a szépségiparban. Az izolációs folyamat nagy versenyelőnyt jelent, hiszen a költsége jóval alacsonyabb, mint a fenolok előállításának jelenlegi díjai. Második helyen a Relicta, harmadik helyen pedig a Meterscope végzett.

EIT Raw materials győztesek

A szlovén Recatalyst startup újgenerációs szabadalmaztatott platinaötvözetű, rendkívül hatékony nano-katalizátoraival az első helyen végzett, a spanyolországi CMS lett a második helyezett, a németországi Zinco pedig a harmadik.

EIT InnoEnergy győztesek

Az Energia kategóriában az 1. helyet a lett Drone Plan szerezte meg. Szoftverük az áramelosztó vállalatokat segíti az elektromos vezetékek rendszeres ellenőrzésében drónokkal. A 2. helyet a GasTrade szerezte meg, a Smarth-Prop pedig a 3. helyen végzett.

EIT Manufacturing győztesek

A Gyártás kategóriában első helyezett szlovén ArcLub One egyedülálló rendszere innovatív és fenntartható hűtést és kenést biztosít a CNC-gépeknek. Második helyen a Laser Street, harmadik helyen pedig a lengyel-magyar Tumultum végzett. A lengyel-magyar startup emellett közönségdíjban is részesült.

EIT Urban Mobility győztesek

Az első helyet a Mobilitás kategóriában a boszniai és hercegovinai Horizer szerezte, amely minden járművel kompatibilis napelem-modulokat, energiatermelő és tároló rendszereket tervez, gyárt és értékesít. A 2. helyet a Parity Platform szerezte meg, az AIRIO pedig a 3. helyen végzett.

EIT Jumpstarter

Akár ez is tetszhet