A CAM, mint lehetőség az alkatrészgyártásban

A független CAM rendszerek alkalmazása, ahogy a lemeztechnológiában, úgy a forgácsolt alkatrészek megmunkálásában is számos előnyt tartogat. Egyszerűbbé, gyorsabbá, illetve hatékonyabbá teszi a gyártási folyamatot, miközben csökkenti a gyártáselőkészítés és az első alkatrészek gyártása során fellépő hibák számát. Ahhoz azonban, hogy a CAM minden előnyét élvezhessük, érdemes lehet gyártófüggetlen megoldást választani. Az alábbiakban összegyűjtöttük a CAM használatának előnyeit nemcsak a fémforgácsolás, hanem a speciális anyagok megmunkálásának vonatkozásában is.

Egy szoftver minden rendszerhez

A gyártófüggetlen CAM megoldások legnagyobb előnye, hogy nemcsak egy-egy adott rendszerrel és gépcsaláddal használhatók, hanem az összes üzemi szerszámgép és megmunkálóközpont számára készíthetünk velük programokat. Ráadásul mindezt a hagyományos G-kódos programozás időszükségletének töredéke alatt.

- Hirdetés -

A CAM szoftverek, így az EDGECAM is képes felhasználni a már kész 3D-s alkatrészmodelleket, illetve 2D-s rajzokat. Így nincs szükség a gyártani kívánt elemek újramodellezésére, azaz mozgáspályák programozására a szerszámgépek hagyományos, vagy akár dialógus vezérlőjén, csupán a munkadarab és szerszámbemérést és a szükséges korrekciózásokat kell azokon elvégezni. Ennek köszönhetően a gyártástervezés és programozás is egy olyan területté válik a termelés előkészítésében, melyeket nem kell újra és újra megismételni, ha másik szerszámgépen szeretnénk folytatni a gyártást.

Időtakarékos offline programozás

Így CAM használatával kiváltható a gépen történő dialógusprogramozás, amely egyszerűbb alkatrészek esetén gyors és hatékony eljárás, azonban egyedi- és kissorozat gyártásban értékes gépidőt emészt fel. Ehelyett az EDGECAM segítségével számítógépen, az alkatrészmodellek alapján készíthető el a gyártásterv és a megmunkáló program – így a szerszámgépen már csak a munkadarab és szerszámbeméréseket kell levégezni, és a feltöltött megmunkáló programmal indulhat a megmunkálás.

A gyors programkészítési megoldás pedig nemcsak a termelésben, hanem már az árajánlatadási fázisban is hasznos: ugyanúgy, ahogy lemezmegmunkálásnál, forgácsolt alkatrészek esetén is pontosabbá teszi az ajánlatokat. Ezzel a költségszámítások és a további előzetes kalkulációk is könnyebben elvégezhetők.

Korszerű technológiák még hatékonyabban

A CAM rendszerek további előnye, hogy olyan korszerű eljárások programozásához is használhatók, amelyek kézi programozása nem lehetséges vagy kimondottan időigényes. Ezek a forgácsolási stratégiák olyan technológiai paraméterek alkalmazását teszik lehetővé a felhasználók számára egy-egy alkatrész megmunkálása során, amivel a termelékenység érdekében nagyobb előtolás, fogásmélység és fordulatszám alkalmazható mind marási, mind esztergálási műveletekben.

A szoftverben foglalt automatizmusoknak köszönhetően az EDGECAM használatával a programozás ráadásul még tovább egyszerűsödhet, mivel ezek a lehetőségek meggyorsítják és állandó minőségűvé teszik a programozást, így azt kevésbé tapasztalt programozók is végre tudják hajtani. Ezek az automatizmusok a felhasználók saját bevált gyakorlatok rögzítésével készülnek, az EDGECAM szoftverben belső makrók, vagy a Stratégiakezelő segítségével, így nem kell kompromisszumokat kötni a programozás gyorsítása érdekében, hanem a programozás mindig a legjobb bevált gyakorlatoknak megfelelő megmunkálóprogramot eredményezi.

Túl a szoftveren

Egy korszerű CAM megoldás akkor válik valóban a vállalat nélkülözhetetlen alkalmazott rendszerévé, ha igazán testre szabottan működik és kézre áll a felhasználóknak. Ahhoz, hogy az EDGECAM is ilyen kiváló „munkatárs” legyen, az Enterprise Group PLM üzletágának munkatársai nem csak szaktanácsadással, hanem a vállalat igényeire szabott testre szabásokkal is segítenek a bevezetésben.

Az EDGECAM START PROGRAM keretében 3 hónapig ingyen használhatja a megoldást. Jelentkezzen most és induljon el az EDGECAMmel kockázatok nélkül. További részletek: https://blog.eplm.hu/edgecam-start/

Enterprise Group

Akár ez is tetszhet