- Hirdetés -

- Hirdetés -

A hidraulika hálózatba kapcsolhatósága felsőfokon

Mind a gépgyártók, mind a végfelhasználók számára a hatékonyság az egyik legfontosabb szempont. A Connected Hydraulics technológia jelentősen hozzájárul a termelékenységhez, mivel a teljes gyártási ciklus alatt a fluid technológia fizikai előnyeit kombinálja a Dolgok Internetében (Internet of Things – IoT) rejlő digitalizáció és összekapcsoltság szinte végtelen lehetőségével.

Hidraulika „elvitelre”

A trend nyilvánvaló: Egyre több vállalat válik meg a házon belüli hidraulikus rendszer tervezésének feladatától. Ehelyett inkább az összeszerelésre kész, Plug-and-Produce módszerrel tervezett modulok segítségével igyekszik leképezni a különféle funkciókat. A változtatható fordulatszámú szivattyúegységekkel és decentralizált folyadékkörökkel rendelkező új generációs hidraulikus tápegységgel, a CytroBox-szal a Rexroth széles megoldási lehetőségeket kínál és azokat folyamatosan fejleszti. A hidraulika sosem volt még ennyire egyszerű.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Csak néhány lépés az egész: kiválasztás, megrendelés, beüzemelés. A hidraulikus komponensek és komplex rendszerek kiválasztására és konfigurációjára szolgáló, online eszközöket a mérnökök egyre gyakrabban építik be digitalizált munkafolyamataikba. A korábban hidromechanikusan végrehajtott mozgások szoftveres megvalósítása ugyanis lehetővé teszi számukra a különböző mozgási feladatok azonos hardverrel történő megoldását.

Gyors telepítés szoftveres támogatással

Már a beüzemelési folyamatot is szoftveres eszközök alakítják. A mesterséges intelligenciának hála a szelepek automatikusan azonosítják magukat egy Multi-Ethernet interfészen vagy IO-linken keresztül. A szoftveres támogató programok, valamint a kezdeti paraméterezéshez használható telepítő-varázslók még a kevés tapasztalattal rendelkező szakembereket is könnyen végigvezetik a beüzemelési folyamaton és megfelelő beállítási paramétereket is javasolnak. Így megelőzhetőek a hibás telepítések, jelentősen gyorsul a beüzemelési folyamat. A mobilapplikációk lehetővé teszik az operátorok számára a komponensek távoli elérését, a  paraméterek megváltoztatását és a hidraulika-rendszer adott feladathoz történő adaptálását.

Maximális termelékenység csúcsteljesítménnyel

Az éppen elvégzendő feladathoz való alkalmazkodás, valamint a  hidraulikus komponensek teljesítményének folyamatos növekedése biztosítja a nagyobb termelékenység alapját. Az új gyártási folyamatok – például a 3D-nyomtatás – pedig további lehetőségeket rejtenek magunkban.

Ezzel párhuzamosan a hidraulika önmagában is óriási eredményeket ért el az energiahatékonyság terén. Akár 80 százalékkal kevesebb olajmennyiség felhasználásával aktívan hozzájárul a termelő vállalatok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.

A mindennapos működés során a hálózatba kapcsolt hidraulikus elemek és rendszerek folyamatosan gyűjtik az üzemeltetési adatokat. Ezeket egyszerű élettartamra vonatkozó jelzésekkel (zöld-sárga-piros színek logikája mentén) magán az eszközön is láthatóvá lehet tenni, de lehetőség nyílik arra is, hogy az adatokat decentralizált módon feldolgozzák, az eredményeket pedig elküldjék egy magasabb szintű rendszerbe. Ezekből az eredményekből az elemzési algoritmusok jelentős optimalizálási lehetőségeket biztosítanak a folyamatjavítások és a magasabb termelékenység érdekében.

Az állásidő minimalizálása: prediktív analitika a gépek meghibásodásának megelőzésére

Ezek az adatok az állásidő minimalizálásához szükséges kulcsfontosságú információkat is magukban rejtik, mivel a több évtized tapasztalatát felhasználó algoritmusok a kopást még azelőtt észreveszik, hogy az meghibásodáshoz vezetne. A CytroConnect szoftveres megoldás decentralizált módon dolgozza fel a hidraulikus egységek üzemeltetési adatait. A karbantartó személyzet okostelefonján keresztül, tartózkodási helyétől függetlenül bárhonnan – a gyárban, de akár  azon kívül is – lehívhatja ezt az információt. Így a valós idejű hozzáféréssel számos hibaüzenetre reagálhatnak vagy akár egy pótalkatrész rendelését is automatikusan elindíthatják.

A hidraulika digitális jövője már elkezdődött

A hálózatba kapcsolt hidraulika digitalizációja a jövőben még ennél is jobban felgyorsulhat. A következő hónapokban új digitális hidraulikus komponensek, modulok és rendszerek gyártása kezdődik meg és ezzel tovább szélesedik az alkalmazások eddigi köre. Megjelenik új Cytroforce termékünk is, amely a határokat feszegeti a teljesítmény, az energiahatékonyság és a halk üzemeltetés területén.

Bosch Rexroth

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet