- Hirdetés -

- Hirdetés -

A legkisebb mesterséges intelligenciával vezérelt érzékelő

Az Arduino Pro a Bosch Sensortec segítségével készítette el minden idők legapróbb, mesterséges intelligenciával vezérelt szenzorát, a Nicla Sense ME-t, írja az eeNews. A mindössze 22,86 x 22,86 milliméteres eszköz kilencirányú mozgásérzékelésre, valamint négyirányú környezeti érzékAelésre képes, a gépi tanulás módszerével. Működtethető önállóan, akkumulátorról, vagy csatlakoztatható Arduino alaplaphoz, ami tovább bővíti a benne rejlő lehetőségeket.

A Bosch Sensortec BHI260AP AI érzékelővel erősítő Nicla Sense ME BMMM150 típusú magnetométert, BMP390 nyomásérzékelőt, valamint (4 az 1-ben) BME688 gázérzékelőt rejt, nem beszélve a szintén integrált, nagy linearitású és pontosságú páratartalom vagy hőmérsékleti szenzorokról.

„Apró lapocska, hatalmas érzékelőcsomaggal, amit komoly számítástechnikai erőkapacitással kombináltunk, így szenzorfüggő alkalmazások teljesen új skálája előtt nyit utat” – büszkélkedett Adriano Chinello, az Arduino Pro vezetője. Úgy véli, az eszköznek nagy hasznát veheti minden cég, amely például épületautomatizálásban vagy mobil és hordható okoseszközök, esetleg ipari és professzionális berendezések gyártásában érdekelt.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Jól kipróbált érzékelőről van szó, hiszen a kezdőcsomag része volt a Bosch Sensortec idei IoT Innovációs Kihívása során is. Az online nemzetközi diákverseny lényege az, hogy a csapatok minél hatékonyabb és izgalmasabb szenzoralapú IoT megoldásokat dolgozzanak ki, adott hardver- és szoftverkörnyezetben.

„A Nicla Sense ME egy platformon kínálja azt a szoftver és hardver know-how-t, amivel az ügyfeleink a lehető leggyorsabban tudják piacra juttatni a termékeiket” – állítja a Bosch Sensortec vezérigazgatója. Dr. Stefan Finkbeiner úgy véli, hogy az autodidakta AI mozgásérzékelés, illetve minden más szenzor párhuzamos jelenléte miatt az eszközük az IoT piac számtalan szegmensében hasznos lehet. „Intelligens, alacsony energiafogyasztással rendelkező, tágítható tudású szenzoros alkalmazásokat fejleszteni még sohasem volt ennyire egyszerű” – jelentette ki. Ha mindez igaz, akkor nem tűnik soknak érte az az 59 euró (kb. 21 ezer forint), amennyiért piacra dobták.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet