A MI kezdeti stádiumban kimutatja a skizofréniát

Az Albertai Egyetem kutatói olyan mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztettek, amely az agy szkennelésével képes megjósolni a skizofrénia kialakulását, így már idejekorán elindulhat a célzott kezelés.

A tudósok skizofréniában szenvedő betegek egészséges testvéreit vagy gyerekeit vizsgálták meg: analizálták az agyukról mágneses rezonanciával készített képeket, és arra jutottak, hogy az 57 személyből 14-nél fennáll a skizotipikus személyiségzavar kockázata, ír az úttörő eredményekről a The Engineer, a Nature-ben megjelent tanulmányra hivatkozva.

Sunil Kalmady Vasu, az egyetem gépitanulás-specialistája és a tanulmány fő szerzője elmondta: bár nagyon ígéretes eredményeket kaptak a MI-tól, még nem tudják helyettesíteni vele a szakorvostól származó diagnózist, de képesek megerősíteni azt. „Az eszközünk bizonyítékokra támaszkodik: az agy idegi sajátosságait vizsgálja, ezért még pontosabb diagnózist lehet vele felállítani, mint önmagában a tünetek szubjektív értékelésével”, magyarázta, leszögezve: bár a skizotipikus személyiségjegyek miatt a beteg jobban ki van téve a pszichózis veszélyének, azért még nem biztos, hogy a teljes skizofrénia ki is alakul nála.

 

- Hirdetés -

A téveszmékkel, hallucinációkkal, gondozatlan beszéddel, a motiváció hiányával vagy problémás gondolkodással járó skizofrénia kezelhető gyógyszeres és pszichoterápiával, esetleg az agy stimulálásával, de nagyon nem mindegy, hogy ezt mikor kezdik el.

 

Az EMPaSchiz (Ensemble algorithm with Multiple Parcellations for Schizophrenia prediction) névre keresztelt MI valójában egy algoritmus, amit az Albertai Egyetem kutatói az indiai Nemzeti Mentális Egészség és Idegtudományi Intézettel közösen alkottak, és a tanulmány szerint 87 százalékos pontossággal képes megjósolni a skizofréniát, csupán az agyról szkennelt képekből. A következő lépés az lesz, hogy családi előzmények nélküli skizotipikus vonásokkal rendelkező személyeken is tesztelik. Az állapotukat folyamatosan nyomon fogják követni, hogy kiderüljön: egy későbbi életfázisban kialakul-e náluk a skizofrénia. Együttműködésre lépnek továbbá a kanadai VIGOUR Központtal, hogy a gépi tanulás módszerével olyan algoritmusokat készítsenek, amelyekkel előre lehet jelezni szív- és érrendszeri betegségben szenvedők elhalálozását vagy szívelégtelenségét.

„A súlyos mentális, illetve kardiovaszkuláris betegségek fogyatékosságot okoznak, és rombolják az életminőséget. Nagyon fontos tehát, hogy objektív, bizonyítékalapú eszközökkel lépjünk fel az emberiséget sújtó rendellenességekkel szemben”, állapította meg a kutatásvezető.

Gábor János, New Technology

Akár ez is tetszhet