A nagy testvér az IoT-en keresztül figyel

Az elmúlt években megfigyelhettük az IoT határtalan lehetőségeit. A 2020-ban bekövetkezett világjárvány miatt a digitális átalakulás felgyorsult, s az 5G-nek és a gyorsabb Wi-Fi-nek, valamint a mesterséges intelligenciának és a gépi tanulásnak köszönhetően az IoT egyre elterjedtebbé válik hétköznapjainkban. A következő években pedig várhatóan tovább terjed, megnövekszik a felhasználása – írja az ezzel kapcsolatos trendeket áttekintő cikkében a Forbes.

Hatalmas növekedés a közeljövőben

Az IoT-re csatlakoztatott eszközök száma az otthonunkba is eljuthat, gondoljunk például az Amazon Alexára, ami a beszédet írott szöveggé alakítja. A kutatások azt mutatják, hogy 2021-ig 35 milliárd okoseszköz fog kapcsolódni az internethez, 2025-re pedig az előrejelzések szerint ez a szám eléri a 75 milliárdot.

- Hirdetés -

Egyre több eszköz működik online. De mi lesz a személyes adataink biztonságával? – tesszük fel a kérdést teljesen megalapozottan. Az internetre csatlakoztatott eszközeink nem állnak teljes védelem alatt. Az adataink, személyiségi jogaink oltalma egyre fontosabb szerepet kap a fejlesztéseknél. A felhasználók számára egyértelművé kell tenni, miképpen kezelhetik az adataikat biztonságosan, illetve hogyan állíthatják be megfelelően az adatvédelmükre vonatkozó konfigurációkat. A fogyasztók bizalmának építése fontos területté válik a jövőben, ennek érdekében több vállalat is nyilvánosságra hozza, milyen adatokat gyűjtenek a felhasználókról.

IoT az iparban

Az IoT nagy hírverésnek örvend, ez főleg az okosotthonok, okoseszközök alkalmazásának köszönhető. Ám az ipari felhasználás a legjelentősebb. Láthatjuk az egészségügyben (IoMT) zajló változásokat, amelyek lehetővé teszik az orvosok számára, hogy a betegek diagnosztizálását távolról is el elvégezhessék, illetve a páciensek egészségi állapotát nyomon követhessék. De hamarosan további hírekről olvashatunk, hiszen egyre nagyobb teret nyer többek közt a kiskereskedelemben (IoRT) és a logisztikában (IoLT) is. A nagyvállalatok rájönnek, hogy a dolgok internete képes számon tartani, monitorozni a fogyasztók igényeit, valamint elemzéseket készíteni az optimális működéshez. Magyarán, az IoT bevételt hoz minden iparág számára.

Az 5G, a felhőalapú számítástechnika, valamint a gyorsabb és szélesebb körben elérhető Wi-Fi-hálózat terjedése az IoT növekedését jelenti. A koronavírus-járvány – ami 2021-ben továbbra is jelen van az életünkben – arra kényszeríti az embereket, hogy nyitottabbak legyenek a digitalizáció iránt.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet