A Neuralink fél éven belül emberi agyba fog chipet ültetni

A cég hihetetlen eredményét egy gondolatokkal gépelő majom segítségével demonstrálta a csapat, a tulajdonos Elon Musk társaságában. A Teslát és a SpaceX-et is birtokló dollármilliárdos magabiztosan jelentette ki, hogy a számítógép vezérlésére fejlesztett agyi chip mához hat hónapra már egy önkéntes ember fejében fog üzemelni. Jegyezzük meg: nem ez lenne az első alkalom, hogy Musk elszalasztja a biotechnológiai cég számára kitűzött határidőt, és a közvetítés időzítése sem semmi: mivel a nemrég megvett Twitter miatt áll a bál, nyilván szeretne magának pozitívabb sajtót – és mi lenne erre alkalmasabb, mint egy újabb nagy technológiai áttörés meglebbentése?,

A Neuralink már évek óta dolgozik rajta, hogy elhozza a gondolattal irányítható gépek korát, és ennyire közel – saját állításuk szerint – még sosem voltak a heuréka pillanathoz: a chip fél éven belül készen áll az emberkísérletekre. A bejelentésre egy közel háromórás online eseménnyel készültek, amit már október legvégén meg akartak tartani, de Musk akkor saját hatáskörben döntve elhalasztotta – minden bizonnyal azért, hogy a hírt ne árnyékolja be a Twitter-felvásárlás körüli balhé. Mivel a szólásszabadság sajátos értelmezése miatt azóta is folyamatosan vele foglalkozik a sajtó, a cégvezető nem halogatta tovább a Neuralink demonstrációját.

- Hirdetés -

A Business Insider szerint Musk azt közölte, hogy már csak az Amerikai Gyógyszerfelügyelet jóváhagyásán múlnak az emberi kísérletek. Ennek birtokában elkezdődhet a tesztje annak az érme nagyságú eszköznek, amely apró vezetékekkel és elektródákkal kapcsolódik a szürkeállományhoz – egyrészt azért, hogy megfigyelje az aktivitását, másrészt pedig azért, hogy elektromosan stimulálja azt. Ha minden igaz, a beültetés módja is szenzációs, mivel nem sebész, hanem egy erre a célra készülő robot fogja végrehajtani.

Az online közvetítés legérdekesebb része egy majomról készült videó volt, amelyen a Neuralink chippel ellátott főemlős „telepatikus úton gépel”.

A projekt egyébként kétségtelenül ambiciózus: kezdetben agy-számítógép interfészként működne, és mint ilyen, fogyatékkal élő emberek kommunikációját segítené. Később arra is szeretnének megoldásokat kifejleszteni, hogy a Neuralink agyi chipjei visszaállítsák a mozgássérült test teljes funkcionalitását, például olyan esetekben, amikor valaki a gerincvelő szakadása miatt bénul le.

Emlékeztetőül: Elon Musk legutóbb 2019-ben tett hasonló bejelentést, jelezve, hogy a technológia 2020 végére készen fog állni az emberkísérletekre. Ugyanezt mondta 2021 elején is, míg a minap már féléves határidőt szabott a cégének. Ez az eddigi legrövidebb intervallum, szóval lehet benne bízni, hogy ezúttal valós eredményekre építve állt ki a nyilvánosság elé.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet