A raktárak öt legnagyobb kihívása 2021-ben

A globális járvány új trendeket hívott életre, és mára ott tartunk, hogy ezek nélkül nem lehet megfelelni a piaci igényeknek.

Évek óta fejlődnek a raktározási technológiák, és ez alól 2021 sem lesz kivétel, állapítja meg az Inbound Logistics-nek írt cikkében Mark Wheeler, a modern raktármegoldásokat kínáló Zebra Technologies ellátási láncokért felelős igazgatója. A szakértő úgy véli, jó ideje látszanak azok a trendek, amelyeket a logisztikai cégektől megkövetel majd az új évtized, de azt kevesen tudták volna megjósolni, hogy a változásokat ilyen gyorsan végre kell hajtani.

A COVID miatt átalakult vásárlási szokások hatására elszabadult az e-kereskedelem, és a világ raktárai nagyon nehezen veszik fel a tempót, már csak azért is, mert munkaerőhiánnyal küszködnek. Ez a következő években sem lesz jobb: a Zebra előrejelzése szerint a toborzás és a dolgozói produktivitás 2024-re már a cégek hatvan százaléka számára jelenti majd a legnagyobb kihívást. A legtöbben agresszíven igyekeznek betölteni az egyre szaporodó pozíciókat, de még akkor sem oldódik meg minden gondjuk, ha sikerül teljes létszámmal működniük. Ehhez a megfelelő eszköztámogatás is kelleni fog.

- Hirdetés -

A sikerhez öt technológiai lépcsőfokot kell megmászni:

1. Javítani kell a leltározás teljesítményén. Ez még sosem bírt akkora jelentőséggel, mint napjainkban. Be kell szerezni a megfelelő szkennereket, hogy a cégek tisztességesen nyilvántarthassák a raktárba érkező, majd azt elhagyó termékeket.

2. Hatékonyság fokozása, új technológiák integrálásával. A legkedveltebbek közé tartozó hangvezérlésű eszközök, vagy head-up kijelzők (a látómezőbe vetítik az információkat, így a dolgozók végig a feladatukra koncentrálhatnak) olyan megoldások, amelyek könnyebbé és gyorsabbá teszik a munkavégzést, így csökkentik a humán erőforrás iránti igényt is.

3. Szenzorok használata. Az RFID azonosítástechnológiákkal automatizálni lehet a szkennelést, ezáltal pontosabbá is válik a folyamat.

4. Intelligens automatizálás – a robotok mellett – kobotokkal. Utóbbiak együttműködnek a dolgozókkal, levéve a vállukról olyan eddig manuálisan végrehajtott feladatokat, amelyeket gépi erővel is el lehet végezni.

5. Adatelemzés. Ezzel lehet a legnagyobbat ugrani: a megfelelő analízissel javíthatók a napi munkafolyamatok, és soha nem látott mértékben fokozható a teljesítmény.

Verdikt: az új raktározási technológiákkal a cégek újjáépíthetik magukat a járvány után, és optimalizálhatják a működésüket, felkészülve a jövő kihívásaira.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet