A Virgin Galactic június 29-én kezdett bele a kereskedelmi űrrepülésbe

Képünk illusztráció

A második repülést augusztus elejére tervezik – írja az Engadget. Többéves fejlesztés után a Virgin Galactic végre készen áll arra, hogy fizető ügyfeleket fogadjon. A vállalat első kereskedelmi célú űrrepülése, a Galactic 01 június 29-én indult. Ez az első küldetés az olasz légierő és a Nemzeti Kutatási Tanács három emberét szállítja majd, akik mikrogravitációs kutatásokat végeznek.

A vállalat már tervezi a további repüléseket. A Galactic 02 várhatóan augusztus elején indul, és egy magánszemélyzetet szállít majd. A Virgin ezt követően havi rendszerességgel repül majd, bár a jövőbeli küldetések részletei még nem állnak rendelkezésre. Az első két repülést élőben közvetítik a cég weboldalán keresztül.

A Virgin május végén hajtotta végre utolsó kereskedelmi repülés előtti tesztjét, az ötödik űrrepülését. A vállalatnak azonban számos késéssel és incidenssel kellett szembenéznie, amíg eljutott idáig. A vállalat 2013-ban fejezte be első SpaceShipTwo tesztrepüléseit, de a VSS Enterprise 2014-es halálos balesete után szüneteltette erőfeszítéseit. A repülési tesztek csak a VSS Unity 2016 végén végrehajtott siklótesztjén folytatódtak. A cég végül 2018-ban jutott el a világűrbe, de 2021-ig kellett várnia, hogy az első teljes legénységgel végrehajtott űrrepülését Richard Branson alapítóval a fedélzeten teljesítse. A kereskedelmi szolgáltatást többször is elhalasztotta különböző tényezők miatt, legutóbb a SpaceShipTwo űrhajókat indítási magasságba szállító VMS Eve „anyahajó” korszerűsítésének késedelmei okán.

- Hirdetés -

A debütálás fontos a Virgin üzleti tevékenysége szempontjából. A Virgin évek óta veszteségesen működik, csak 2022-ben több mint 500 millió dollárt veszített. A kereskedelmi szolgáltatás még jegyenként 450 000 dollárért sem fogja gyorsan megtéríteni ezeket a beruházásokat, de jelentős bevételi forrást biztosít majd a cégnek.

A Virgin számára ez nem az űrturizmus kezdete. Ebben az értelemben még mindig a Blue Origin mögött van. A Galactic 01 azonban a SpaceX elé helyezi a Virgint, mivel annak a cégnek a Starship rakétája még nem jutott el az űrbe, és legkorábban 2024 végén várhatóan nem indítja el az első holdturista járatokat. Bár a Virgin kevésbé ambiciózus, mint Elon Musk vállalkozása, viszont a céljait hamarabb éri el.

Némethi Botond, Okosipar.hu