- Hirdetés -

- Hirdetés -

A vízből kiemelkedő szárnyashajó egy elektromos BMW jacht

- Hirdetés -

A német prémiumautó-gyártó és a tengerhajózás úttörője, a TYDE bemutatta a THE ICON-t, egy csúcskategóriás elektromos vízi járművet, amely a vízből kiemelkedve hasítja a habokat. A Cannes egyik kikötőjében leleplezett THE ICON egy egyedülálló geometriai formát megtestesítő, magasított szárnyashajó, ami a BMW „i” szériás autóihoz hasonló akkumulátorokat használ – a károsanyag-kibocsátástól mentes utazás és a fényűző esztétika jegyében.

A Yanko Design közölte: a THE ICON egy kis méretű, akkumulátorról működő (így teljesen csendes), drágakőszerű kialakítással rendelkező, víz felett finoman lebegő jacht. Más, hasonló méretű hajókkal ellentétben viszont teljesen elhagyták belőle a belső égésű motort, és kizárólag elektromos hajtásláncot kapott, miközben a víz felhajtóerejére is támaszkodik, amivel erősen csökken a légellenállás. A végeredmény nemcsak szemrevaló, hanem gyors is: a THE ICON 13,15 méter hosszú, a végsebessége pedig 30 csomó, azaz 55 km/h.

A nagy sebesség eléréséhez és az energiafelhasználás csökkentéséhez a versenyhajóktól kölcsönzött hidrofoil technológiát használták a BMW tervezői. Ez a megoldás azt jelenti, hogy a jármű kapott egy ívelt, szárnyszerű felülettel ellátott víz alatti uszonyt, ami menet közben a vízfelszín fölé emeli a hajót, csökkentve az ellenállást és lehetővé téve a még nagyobb sebességet. A vízi járművet egy pár 100 kW-os villanymotor hajtja, amelyek kb. hat BMW i3 akkumulátorból származó energiával látják el a hajót, több mint 50 tengeri mérföldes (92 kilométeres) hatótávon. Ez a megnövelt hatótávolság jelentős eredmény az akkumulátoros meghajtású vízi járművek mezőnyében.

A THE ICON a BMW innovatív formatervezési központjának, a Designworksnek a terméke, együttműködésben a TYDE hajógyártóval, ami megépítette. A hajó belső kialakítása is különleges: origami ihlette, hívogató környezetet teremtettek benne, olyan belsőépítészeti elemekkel, amelyek megfelelően texturált felületet eredményeznek a padlóra vetülő napfény visszaveréséhez. A belső térben található székek 360°-ban forognak, így az utasok lenyűgöző panorámát élvezhetnek.

Nem spóroltak semmin: a THE ICON egyedülálló élményét tovább fokozza, hogy a BMW a neves filmzeneszerzőt, Hans Zimmert kérte fel egy exkluzív zenei összeállítás elkészítésére, ami csak a hajó fedélzetén (illetve talán a későbbi hirdetésekben) lesz hallható. A hajó tervezett vételáráról egyelőre nem találtunk hivatalos információt.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet