AI elemzi az akkumulátorok állapotát

Az edinburghi Heriot-Watt Egyetem és a Marylandi Egyetem kutatói olyan mesterséges intelligencián nyugvó keretrendszert dolgoztak ki, amely minden eddiginél pontosabban képes megállapítani, hogy egy akkumulátor mennyire elhasznált, vagyis hogy hol tart az életciklusa az adott pillanatban. Ez azért bravúros, mert a vizsgálathoz nincs szükség a működés megszakítására vagy hosszú töltési és kisülési időtartamok mérésére – csupán a feszültségből és az áramból származó nyers adatokra, számolt be a The Engineer.

A tudósok egyetlen algoritmussal oldották meg a feladatot, amelyet úgy írtak meg, hogy az akkumulátorok típusától és kémiájától függetlenül képes legyen pontos adatokat szolgáltatni a várható élettartamról. Ez azért volt fontos, mert a következő években várhatóan teljesen új akkumulátorgenerációk jelennek meg (lásd a NEW technology májusi számában – előfizetés ITT): változni fognak például az összetételek, illetve a működési elvek, és ezekhez az AI-nak is alkalmazkodnia kell. Úgy tűnik, célt értek, és hisznek abban, hogy az eredményeik lehetővé teszik új felhasználási stratégiák kialakítását.

Az AI-modell egyébként képes számszerűsíteni a várható élettartamra vonatkozó jóslatai esetleges pontatlanságait is, így a segítségével még megfontoltabb üzemeltetési döntéseket lehet hozni. A projektben résztvevő Darius Roman doktoranduszhallgató elmagyarázta: a sikerüket annak köszönhetik, hogy a mérnöki kontextus megértésével kezdték a munkát, majd „a nulláról építették fel” az algoritmust.

- Hirdetés -

„Az akkumulátorok egyre fontosabbá válnak a különböző eszközökben, a robotikától a megújuló energiák integrálásáig”, fűzte hozzá a Heriot-Watt Egyetem projektcsapatában dolgozó Valentin Robu. „Ezeken a területeken kritikus fontossággal bír az akkumulátor állapotának pontos, megbízható kimutatása. Elég csak egy távoli környezetben dolgozó mélytengeri kutatórobotra gondolni, hiszen a küldetésének a sikere a beszerelt akkumulátor üzembiztosságán múlik. Ugyanez igaz egy energetikai eszközre: a benne lévő elem élettartama nagyban befolyásolja az adott projekt gazdasági életképességét.”

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet