Amikor robot fertőtlenít – fénnyel – UVD a közösség szolgálatában

A közelmúltban felforgatta a világot egy veszélyes vírus, számos vállalatnál behúzták a vészféket, vagy lelassítottak az akadály leküzdése érdekében. Az újdonságok irányába történő nyitás ebben az időszakban komolyabb kockázatot jelent. Az Európai Tudásközpont Kft. az utóbbi utat választotta, és bővítették a termékportfóliójukat a jelenleg rendkívül fontos fertőtlenítőrobottal. Horváth Zoltánnal, a cég ügyvezetőjével beszélgettünk e nehéz időszakban hozott döntéseikről.

Horváth Zoltán, ügyvezető

Az Európai Tudásközpont Kft.-t azért hoztuk létre még az EU-s csatlakozás évében, hogy a cégeket segítsük a fejlődésben – mutatja be a kezdeteket Zoltán. Már akkor is azt vallottuk, hogy minél szélesebb körű termék és szolgáltatás portfólióban érdemes gondolkodni. Ez a filozófiánk már több válságon átsegített minket, ezért is gondolom úgy – minden nagyképűséget mellőzve –, hogy sikeres brandet építettünk. A Bisnode-tól például már a harmadik éve kapjuk az AAA minősítést, 2020-ban is kiérdemeltük ezt a díjat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nyílt üzleti titok

Nemcsak szakmai kvalitásunkkal garantáljuk ügyfeleink biztonságát, hanem azzal is, hogy komoly pénzügyi stabilitással bírunk – büszkélkedik Zoltán. Tudatosan építettük ki a kompetenciahalmazunkat, amelyet nagy vonalakban az IT, a mesterséges intelligencia, illetve a robotika képez. Ez a három szegmens kiegészíti egymást, és komoly biztonságot nyújt számunkra a válságos időszakokban, illetve az ügyfeleinknek a tervezhetőségben.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egy innovatív termék esetében alaposan ki kell számítani előre, mennyi pénz szükséges a befektetéshez. Kiemelt figyelmet érdemel, hogy idő előtt ne fogyjon el a tőke, hiszen azzal óriásit bukhat a cég. A fejlesztés is egy verseny, mint például az úszás. Előfordulhat, hogy csupán két méter hiányzik a cél eléréséhez, vagy éppen több, illetve a többi szereplő megelőz… A versenyelőny biztosítása éppen ezért nagyon fontos, de nem szabad túlvállalni sem magunkat.

Divatos, ám még gyermekcipőben járó iparág: a robotika

A robotika iparágához a közelmúltban csatlakoztunk hivatalosan, ám korábbról már gyűjtöttünk tapasztalatot e téren, főként a szoftver oldalról. Nem csak saját fejlesztésekkel, hanem mások által készített robotok disztribúciójával is foglalkozunk – magyarázza Zoltán. Ez a szegmens jelenleg rendkívül népszerű, hiszen a legtöbb vállalat az automatizációban keresi a megoldást – hozzátenném: joggal.

Az önjáró fertőtlenítő robotok ebben az időszakban kifejezetten erős tényezők a piacon. A vírushelyzet rávilágított arra, hogy mennyire sebezhetők vagyunk a koronavírussal vagy bármilyen más fertőző mikroorganizmussal szemben, és ezáltal különösen nagy hangsúlyt kapott a mindennapi higiénia és a fertőtlenítés, amellyel meg előzni, illetve csökkenteni lehet a fertőzések terjedését. Érdemes tehát foglalkozni a fertőtlenítő robotok fejlesztésével, hiszen biztonságot nyújtanak. Az iparág egyelőre még csak ébredezik, ugyanis sok ember végez olyan fizikai munkát, amely kiváltható vagy optimalizálható a gépek által. A változás nemcsak gazdasági, hanem társadalmi viszonylatban is felforgató erővel bír, hiszen az emberek életkörülménye javul, miközben a munkaideje, illetve a munkavégzés nehézsége csökken.

A robotok nem új dolgokat fognak kitalálni, hanem sokkal komplexebb, komplikáltabb, nagyobb adaptációs képességet igénylő feladatokat is meg tudnak majd oldani. Egyre bonyolultabb termelési tevékenységet látnak el, éjjel-nappal dolgoznak, nem betegednek vagy fertőződnek meg.

Fertőtlenítés=élet

A COVID-19 által okozott kaotikus időszakban mi is leültünk beszélgetni arról, hogyan tovább, milyen megoldással vehetjük be ezt a „kanyart” komolyabb károk nélkül – mondja Zoltán, amikor visszaemlékezik a koronavírus miatt hozott első döntésekre. Egy közös ötletelésen merült fel az UVD robot is, ami egy ütközéskerülő kollaborációs képességgel rendelkező fertőtlenítő robot. Az alap egy önjáró eszközből áll, a felépítmény pedig maga a fertőtlenítésre szolgáló UV germicid lámpás „torony”. Az első magyarországi UVD robotot a Semmelweis Egyetemen üzemeltük be, ami szimbolikus jelentőséggel bír, ugyanis Semmelweis Ignác a fertőtlenítés egyik úttörője volt.

Fertőtlenítő robot

A mi cégünk építi fel Magyarországon az UVD fertőtlenítő robot piacát. Ezt az eszközt még 2014-ben kezdték el fejleszteni Dániában, és egyedülállónak mondható ezen a területen, mert a konkurensei jóval gyengébbek, illetve kezdetleges stádiumban vannak – vázolja fel röviden az eszköz piacát Zoltán. Az UVD robot rendkívül hatékonyan használható automata fertőtlenítésre, ami nagy mértékben hozzájárul a vírus elleni védekezéshez.

Megoldás hosszú- vagy rövidtávú elképzelésekre is

Ha úgy tekintünk a koronavírus-járványra, hogy ezt már túléltük, ne is foglalkozzunk vele, akkor valóban nincs értelme megvásárolni egy robotot kizárólag fertőtlenítésre – kezdi Zoltán a szolgáltatásuk bemutatását. Viszont ez a helyzet sokkal inkább figyelmeztetés volt, hogy nem tartunk még sehol a mindennapi életben és az egészségügyben sem a fertőtlenítés terén. Az egészen biztos, hogy a világ átalakult, és ilyen vagy ehhez hasonló, vagy éppen ennél sokkal veszélyesebb vírus is pillanatok alatt elterjedhet. Persze gondolkodhatunk rövidtávon is, hiszen az UVD robotot mi nemcsak értékesítjük, hanem fertőtlenítési szolgáltatás keretében is kínáljuk. Erre a célra kidolgoztunk egy pénzügyi konstrukciót, és négyzetméter áron végzünk önjáró robotos UVC fertőtlenítést.

Fénnyel fertőtlenít

Érdemes beszélni az UVC-fény fertőtlenítő hatásáról. A mikroorganizmusok védekezőképessége az UVC fénnyel szemben egyáltalán nem alakult ki, hiszen nem találkoztak még soha ezzel a hatással, ugyanis a Föld atmoszférája teljesen elnyeli az UVC-sugárzást – magyarázza Zoltán. A DNS-struktúrát roncsolja, ezért a vírusok, baktériumok, gombák működőképessége, szaporodása leáll a hatására.

A robotot applikációval kezelhetjük

Az UV sugárzás (UVA, UVB, UVC) általában káros lehet az emberre és az állatokra is, emiatt a biztonsági előírásokat be kell tartani. Éppen ezért érdemes alkalmazni az önjáró UVD robotot, hiszen emberi jelenlét nélkül járja be, és fertőtleníti a számára kijelölt területet. A növények esetében viszont lehetséges olyan dózist alkalmazni, amitől azok nem pusztulnak el, viszont a kórokozóktól megtisztíthatók. Az UVC-fény további előnye, hogy könnyen elnyelődik, ezért egyszerűbben „védekezhetünk”, emellett fontos, hogy ne tartózkodjunk működő UVD robot mellett.

Van másik, de nem biztos, hogy jobb…sőt

Az UVC-fénnyel történő fertőtlenítés nem új keletű. Medencéket, illetve pénzt sok helyen tisztítanak ezzel a technikával. De nézzünk néhány más módszert, hogy legyen összehasonlítási alapunk – kezdi ismertetni Zoltán a különböző eljárásokat.

A medencéket többnyire klórral tartják baktériummentesen, ám ennek nem kellemes a szaga, és kártékony az emberi és állati bőrre. A vegyszerek kevésbé hatékonyak a vírusok és baktériumok ellen – vannak olyanok, amelyeket nagyon nehéz semlegesíteni hagyományos módszerekkel. Általában a fertőtlenítés kellemetlen szagokkal, több órás procedúrával, valamint komoly kompromisszumokkal jár, például hosszas szellőztetésre van szükség a boltokban, irodákban, ami nem is mindig megoldható. Gondoljunk arra, ha az ételünket szeretnénk fertőtleníteni – melyik lenne a megfelelőbb módszer?

Horváth Zoltán, ügyvezető

Kisebb területek fertőtlenítésére az ózonos megoldást szokták javasolni. Ebben az esetben hermetikusan le kell zárni a helyiséget, mert különben nem koncentrálódik az ózon, illetve ez a mérgező gáz kijuthat. A legtöbb irodában, szobában már található légkondicionáló berendezés, amely átjuttatja a többi szobába is az ózont. Továbbá az ózonnal telített térségbe csakis védőfelszerelésben lehet belépni. Ezt az eljárást én csak a nagyon kis terekhez javaslom, például autóban

Fertőtlenítés MOST!

Mindezekhez képest az UVC-fénnyel történő fertőtlenítés jóval gyorsabb, hatékonyabb és környezetbarátabb. A mozgó UVD robot biztosítja azt, hogy a sugárzás minél több helyre megfelelően eljusson, és ne legyenek árnyékolt területek – magyarázza Zoltán. A levegőben szálló vírusokat is sterilizálja, ezért a légkondicionálót érdemes bekapcsolva hagyni, hogy minél több kórokozóval találkozzon. Amikor befejeződik a helyiség fertőtlenítése, azonnal használható a terület. Számos helyszínen alkalmazható, többek közt áruházakban, irodákban, idősek otthonában, szállodákban, gyárakban is.

UVD robot a jövőben

A kórházaknak és az előbb felsorolt intézményeknek is ilyen vagy ehhez hasonló technológiát kell alkalmazniuk. Reméljük, hogy nem lesz szükség még nagyobb ijedtségre, mint a COVID-19, hogy az UVD robot „áttörje a falakat”– vizionálja Horváth Zoltán a robot jövőjét.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -