Az AIRBODS megmentheti a beltéri rendezvényeket

Mivel a járvány miatt elrendelt korlátozások egyre nagyobb erőforrásokat emésztenek fel, és a rendezvénypiac még mindig tele van kétségekkel, végre elkezdik modellezni, hogy a koronavírus hogyan viselkedik zárt közösségi terekben. Ha sikerül vázolni a kockázatokat, akkor biztonságosan térhetnek vissza az expók, sportrendezvények, koncertek.

Az angliai Loughborough Egyetem irányításával létrejött AIRBODS program (Airborne Infection Reduction through Building Operation and Design for SARS-CoV-2) arra keresi a választ, hogy a nagy befogadóképességű épületek szellőzőrendszerei és más jellemzői hogyan befolyásolják a koronavírus terjedését. Először egy liverpooli éjszakai bárban és a Sheffieldben rendezett Snooker Világbajnokságon gyűjtöttek adatokat, majd próbaméréseket végeztek az O2 Arénában, illetve a Wembley Stadionban, Londonban.

„Ahhoz, hogy a járványt követően újra normális mederbe kerüljön az életünk, jól mérhető, biztonságos körülményeket kell teremteni”, fogalmazott az egyetem építész karának professzora. A kutatást vezető Malcolm Cook szerint az állami támogatással megvalósult projekt eredményei jelentős mértékben hozzájárulnak majd a nagy tömegeket vonzó, egy éve parkolópályán álló rendezvények visszatéréséhez. Tudományosan vázolni szeretnék, hogy egy-egy létesítmény milyen épületgépészeti és -üzemeltetési adottságokkal rendelkezik, és ezek alapján – vagy a szükséges változtatásokkal – mikor, mekkora közönséget tud fogadni. Persze, kulcskérdés a szellőzőrendszer, illetve az enteriőr minden olyan adottsága, amely kedvez a fertőzés terjedésének.

- Hirdetés -

A kb. másfél éves kutatás végére számítógépes modellezéssel lesznek képesek feltárni, hogy adott létszámú közönség egy bizonyos épületben milyen mikrobiológiai jelenségeket okoz. Ehhez kidolgozzák az ún. ’relatív kitettségi indexet’ (REI), ami viszonyítási alapot ad az épületmenedzsmenteknek és a hatóságoknak is arra vonatkozóan, hogy az ingatlandizájn és a szellőzés figyelembevételével milyen kockázatokkal kell számolni.

Cook professzor hangsúlyozta: a modellezés nem speciálisan angliai körülményekhez készül, ezért az egész világon alkalmazható lesz, a nagy rendezvényhelyszínektől az egészségügyi és oktatási intézményeken át a kiskereskedelmi egységekig, vagyis mindenhol.

Gábor János, NEW technology
(Forrás: The Engineer)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet