Az ellenállóbb ellátási lánc aranyszabályai

Az utóbbi egy-másfél év összeomlásait annak ellenére sem sikerült megelőzni, hogy a világ vállalatai évtizedekig tökéletesítették és igazították stabil profithoz az ellátási láncaikat. A jól bejáratott rendszer villámgyorsan dőlt be: soha nem látott fennakadások jelentkeztek az árutermelésben és -mobilitásban.

Ez azért alakulhatott így, mert egy valamit elfelejtettünk: figyelni arra, hogy a kidolgozott stratégiánk ellenálló legyen, és akár olyan krízisekre is jól reagáljon, mint a COVID. Még érdekesebb, hogy az egészen már rég túl kellene lennünk, de a piaci előrejelzések a mai napig nem tudnak teljesen megbízható adatokkal szolgálni. Mivel egyikünk sem kívánhatja, hogy az elmúlt időszak ellátási katasztrófája megismétlődjön, érdemes betartani néhány aranyszabályt.

  1. A termékmix optimalizálása

Nemcsak a vásárlás módja változott meg, hanem az is, amit az ügyfelek venni szeretnének: a szükséges például partvonalra küldte a luxust, ami megköveteli a termékmix újragondolását. Az emberi léptékkel egyre kevésbé feldolgozható piaci jelenségek miatt ideje befogni a mesterséges intelligenciát és az adatvezérelt megoldásokat. Ezek minden eddiginél könnyebben lebontják a termékkatalógust, nagy értékű és megbízható, illetve alacsonyabban rangsorolt és kevésbé megbízható termékekre. Az eredmény birtokában a folyamatmenedzserek világosan felvázolhatják, hogy mikor, miből, mennyi kell biztosan az év egy adott időszakában.

  1. A műveletek teljes átláthatósága

Egyetlen hibás láncszem elég ahhoz, hogy leálljon a rendszer, kettő vagy több meg pláne. Az anyagok és áruk áramlása mindenképpen felülvizsgálatot igényel, a beszerzéstől a forgalomba kerülésig. Ne feledd: csak egy sérthetetlen rendszer képes ellenállni a külső hatásoknak, ezért a végpontok közötti kapacitást a valódi kereslethez kell igazítani. Valószínűleg nemcsak az erőforrásokhoz, hanem a nyersanyagfüggőséghez, a kézbesítési határidőkhöz, sőt, a szállítás módjához is hozzá kell nyúlnod. Ne bízd magad például egyetlen közvetítőcégre, és keress új szállítási vonalakat, még akkor is, ha a jelenlegiek zavartalannak látszanak. Emlékezz csak: egyetlen rossz helyen keresztbe fordult teherhajó képes volt megbénítani a fél világ áruforgalmát.

  1. Fektess új technológiákba, amelyek segítik a törekvéseidet!

A kereslet-kínálati oldal viselkedése nagyon jól felvázolható adatok segítségével, de 2021-ben már nincs helye a manuális adatbevitelnek, hiszen az emberi hibák alapjaiban áshatják alá a helyes döntések meghozatalát. A fejlődés hiánya a bevétel és a piaci részesedés csökkenésének formájában jelentkezik, ráadásul nagyon hamar. Muszáj tehát befektetni, még akkor is, ha a digitalizáció és az automatizálás egyelőre nem hozza a várt eredményeket. Továbbra is előfordulnak raktárban ragadt termékhalmok vagy készlethiányok, amelyek növelik a költségeket és az elégedetlen ügyfelek számát. E jelenségekkel szemben kiválóan felvehetjük a harcot, ha csatasorba állítjuk a mesterséges intelligenciát, és engedjük, hogy szoftveres megoldás szülessen az áruforgalom optimalizálására.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: Inbound Logistics)

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#