Az emberiség szép lassan kinyírja magát

A Frontiers in Conservation Science folyóiratban az év elején megjelent egy cikk, amely szörnyű jövőt vizionál. A globális éghajlatváltozás és az emberek tevékenysége miatt kialakult biodiverzitás-csökkenés óriási fenyegetést jelenthet. A fajok tömeges kihalását jósolják, amelyek közt talán az ember is ott lehet – írja összefoglalójában a Futurism.com.

„Az emberi tevékenységek a biodiverzitás gyors elvesztését és ezzel együtt a földi élővilág egyensúlyának kibillenését okozzák” – írta Corey Bradshaw, a Flinders Egyetem ökológusa közleményében. „De a mainstream nem realizálta még a veszteségek mértékét, annak ellenére sem, hogy az emberi civilizáció legbelsőbb szövetei erodálódtak.”

Elhibázott prioritások

- Hirdetés -

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a világ politikai és gazdasági rendszereit úgy alkották meg, hogy rövidtávú megoldásokra és nyereségre összpontosítanak – állítják a tanulmány szerzői –, aminek következtében a klímaváltozásnak, a biodiverzitás csökkenésének és az ökológiai pusztulásnak a hosszútávú problémáit nem kezelik.

„A valóság az, hogy a bioszféra és az egész életforma gyökeres megváltozásának a mértéke sokkal nagyobb annál, mint ahogy azt az ezzel foglalkozó szakemberek tartják” – magyarázta Bradshaw a közleményében. „A fő problémát a tudatlanság és a rövidtávú önérdek csak fokozza, a túlélés szempontjából pedig kulcsfontosságú a mielőbbi cselekvés.”

„A legtöbb gazdaság olyan alapokon működik, hogy a negatív folyamatok ellensúlyozása túl költséges ahhoz, hogy politikailag is elfogadható legyen” – tette hozzá Paul Ehrlich, a tanulmány társszerzője, a Stanford Egyetem biológusa. „Annak érdekében, hogy a változások visszafordíthatók legyenek, már nem biztos, hogy a szükséges lépéseket meg tudjuk tenni.”

Dan Blumstein Los Angeles-i ökológus, a tanulmány másik társszerzője szerint: „Élet és halál kérdését taglaljuk. Az általunk leírtak valószínűleg nem népszerűek és rendkívül félelmetesek. De őszintének és pontosnak kell lennünk, ha az emberiséggel meg akarjuk értetni, hogy a fenntartható jövő megteremtése a fő cél.”

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet