Drón kézbesíti a kemoterápiás gyógyszereket

A világon először használtak robotrepülőt ilyen jellegű szállításra, és a sikere azért számít kisebb csodának, mert a daganatos betegek kezeléséhez szükséges készítmények gyorsan tönkremennek, magyarán kritikus szerepe van a minél rövidebb kézbesítési időnek – érvel a The Engineer.

A drón a Portsmouth-i Egyetemi Rendelőintézetből a Wight-szigeten lévő St. Mary Kórházba vitte a létfontosságú gyógyszereket, ami azt jelenti, hogy önállóan átkelt a Solent-szoros felett, és félórás menetidővel juttatta célba a hasznos terhet. A gép a gyógyászati drónszolgáltatásokra specializálódott Apian gyártmánya, és azzal a céllal építették, hogy a szigeteken élő lakosságnak is gyorsan, pontosan szállíthassanak vele orvosi eszközöket vagy gyógyszereket.

Az első repülés teljesítésével rögtön sikerült elérni a kitűzött célt: a szokásos négyórás kézbesítési idő mindössze 30 percre zsugorodott. Ennek óriási jelentősége van, hiszen a Wight-sziget rákos betegeinek eddig a szárazföldre kellett utazniuk a kemoterápiáért, mivel a rövid ideig eltartható gyógyszerek – a hosszú szállítási idő miatt – nem álltak rendelkezésre az otthonuk közelében.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

 „Még viszonylag kezdeti stádiumban vagyunk a projekttel, de a drónok orvosi kellékek szállítására történő használata olyan koncepció, ami radikális és pozitív változást hoz a kórházunk és a Wight-sziget, majd az Egyesült Királyság életébe” – vázolta Darren Cattell, a Portsmouth-i Egyetem Kórházának igazgatója. Hozzátette: nagyszerű, hogy az intézetük részese lehet ennek az innovatív tervnek.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet