Egy finn vállalat 100 MWh-s homokakkumulátort épít a távfűtés támogatására

A Polar Night Energy (PNE) megújuló energiatárolási megoldásokat tervező vállalat nem kevesebb, mint 100 megawattórás energiatároló egysége nagy mennyiségű zúzott szappankő felhasználásával készül a Finnország déli részén található Pornainenben, ahol az akkumulátorgyártásban mindenképpen szokatlan nyersanyag ipari melléktermékként hozzáférhető. A PNE szabadalmaztatott, magas hőmérsékletű, nagyméretű hőtárolójának célja, hogy segítse a szél- és naperőművekből előállított energia skálázását – írja az Euronews.

A 13 méter magas és 15 méter széles homokakkumulátor egy alacsony minőségű, de hőtárolásra kiváló szappankőhomokkal feltöltött toronyból áll. Ide vezetik a megújuló források többletenergiájából termelt hőt, aminek a hatására a tartályban lévő homok felmelegszik, akár 500 Celsius-fokra. A készülék kialakítása lehetővé teszi, hogy a homok több hónapig (például a nyári szezon alatt) megtartsa az elképesztő hőt, ami a toronyból egyenesen a távfűtési hálózatba küldhető, és felhasználható lakások, irodák, sőt, medencék és még sok minden más fűtésére. A PNE 2022 májusában mutatta be ezt a technológiát egy kis erőműben, Kankaanpää városában. Most a vállalat készen áll rá, hogy az ország déli részén, Pornainenben bővítse egy megawattos megoldássá.

A PNE akkumulátora várhatóan 13 hónap alatt épül fel, és utána hosszú időn át szolgálhat a régió távhőellátásának kiegészítő energiaforrásaként. A távfűtést használó közeli iskola, városháza és könyvtár csak ennek az akkumulátornak a segítségével évente 160 tonna szén-dioxid-kibocsátást spórol meg, miközben csökkenti a helyi önkormányzat olaj- és tűzifafüggőségét.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu