Együtt dolgozik a környezetért a bp és a Microsoft

A bp és a Microsoft Corp bejelentette azt a megállapodást, hogy stratégiai partnerként együttműködnek az energetikai rendszerek digitális átalakításának előmozdítása érdekében, valamint hogy mindketten törekedni fognak a szén-dioxid-kibocsátás teljes megszüntetésére.

A megállapodás magába foglalja a digitális megoldásokra összpontosító társinnovációs erőfeszítéseket, például a Microsoft Azure felhő alapú megoldás folyamatos használatát a bp infrastruktúrájában, és a bp megújuló energiaszolgáltatásainak igénybevételét annak érdekében, hogy a Microsoft 2025-re elérje a megújuló energiával kapcsolatos céljait.

A bp és a Microsoft által aláírt egyetértési nyilatkozat megjelöli azokat a lehetőségeket, amelyeket a két vállalat a fenntarthatósági céljaik elérése érdekében felhasznál, hogy elősegítse a globális szén-dioxid-mentesítést.  Közös innovációs törekvéseik kezdetben négy területre összpontosulnak, amelyek ötvözik a Microsoft digitális szakértelmét a bp mélyreható energiapiaci ismereteivel:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

  • Intelligens és tiszta városok: a Microsoft „Intelligens városok” kezdeményezése és a bp „Tiszta városok” elképzelése közötti szinergiák azonosítása azzal a céllal, hogy meghatározzák a stratégiai együttműködés területeit.
  • Tiszta energiaparkok: innovatív, tiszta energiaparkok közös fejlesztése alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák ökoszisztémájával, például a szén-dioxid-megkötés felhasználásával és tárolásával, a kibocsátások megelőzése vagy csökkentése érdekében.
  • Fogyasztói energia: innovatív módszerek feltárása az adatközpontú, személyre szabott, cselekvésre ösztönző felismerések erejének kiaknázása érdekében; az energiafogyasztók ösztönzése az otthoni energiafelhasználásuk kezelésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.
  • Ipari dolgok internete (IIoT) megoldások: a lehetőségek intelligens megvalósításának biztosítása a bp gyártási és üzemeltetési létesítményeiben.

Ez év elején a bp bejelentette azon törekvését, hogy 2050-ig (vagy hamarabb) nulla kibocsátású társasággá váljon, és segítse a világot is ennek a célnak az elérésében. Az évtized végére kb. 50 gigawatt nettó megújuló energiatermelő kapacitást kíván elérni, ez hússzoros növekedést jelent a korábban kifejlesztett megoldásokhoz képest. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású éves beruházásokat tízszeresére, mintegy 5 milliárd dollárra növelte, az olaj- és a gáztermelést pedig 40%-kal csökkentette a vállalat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

2020 januárjában a Microsoft bejelentette azt a célját, hogy 2030-ig szén-dioxid-negatív vállalat legyen, azaz több szén-dioxidot távolítson el a környezetből, mint amennyit alapítása óta 2050-ig kibocsát.

Hegyi Heni, Okosipar.hu

- Hirdetés -