Elég meggyőző a GITAI holdjárója

Ilyen sokoldalú rovert talán még senki sem készített: gyors, nehéz terepen is talpon marad, első osztályú a tájékozódása és többfunkciós robotkar nőtt ki a tarkójából. A japán startup eleve űrben végrehajtandó feladatokra tervezte, de a jelek szerint nemcsak kutatásra vagy mintagyűjtögetésre lesz alkalmas, hanem bázisépítésre is.

Amióta az USA és Kína között kiéleződött a Hold (újra)meghódításáért vívott verseny, egyre több újítás lát napvilágot, hiszen kulcsfontosságú eszközök hiányoznak a nagyratörő terv végrehajtásához, például egy emberi jelenlétnél olcsóbb és könnyebb robotlabor megépítéséhez. A konstrukciós munkákra is alkalmas GITAI rover egyszerre lehet alkalmas bányászatra, tudományos vizsgálatokra, építkezésre, szerelési munkákra és még ki tudja, mire.

Az első tesztekből összevágott videó elég meggyőző: nagy sebességgel közlekedik, durva talajon is mozgékony, 3D térképet készít, valamint többfunkciós robotkarjával felszíni fúrást végez, és kőzetmintákat gyűjt. A GITAI bejelentette: a teszteket sikerként könyvelik el, és folytatják a fejlesztést, hogy a holdkomp az égitest felszínén is biztosan működjön, hiszen közeleg a fellövés 2025-re tervezett időpontja.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás és videó: GITAI)

Akár ez is tetszhet