Elektromos és hibrid kompokkal lesz zöldebb az aucklandi közlekedés

Jelentős mérföldkőhöz érkezik az amerikai Auckland tömegközlekedésének modernizálása, a szolgáltatást nyújtó vállalat ugyanis elektromos kompokkal erősíti elkötelezettségét a város fenntartható közlekedésének fejlesztésében. Ezzel új korszak kezdődik a környezetbarát vízi mobilitás terén – írta az intelligenttarnsport.com.

A következő néhány évben az Auckland Transport (AT) kompflottája az első két teljesen elektromos után két elektromos-hibrid hajóval bővül majd. Ez jelentős lépést jelent a fenntarthatóbb és környezetbarátabb tömegközlekedés felé vezető úton. A város – a tervek szerint – 2030-ra a déli félteke legnagyobb elektromos kompflottájával büszkélkedhet majd.

„Több, mint három megawatt teljesítményű töltők biztosítják majd a szállítóhajók gyors feltöltését az egyes fordulók között. A kompok a beszállítás ideje alatt, öt-tíz percig töltődnek majd. Ezzel egyfelől csökkenteni tudjuk a tengeri akkumulátorok méretét, másfelől hosszú töltési szünetek nélkül lehetővé tesszük a hajók magas kihasználtságát” – nyilatkozta Nathan Cammock, az AT alacsony kibocsátású komphajóprogramjának igazgatója.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A kompflotta villamosítására vonatkozó döntés az AT szélesebb körű „elektromos küldetésének” egyik kulcseleme. Ezzel cseng össze az AT elköteleződése a kezelésében lévő vasúthálózat villamosítása és a hozzá tartozó autóbuszflotta elektromosra váltása iránt. A szóban forgó stratégiától jelentős károsanyagkibocsátás-csökkentést remélnek, többek között azért is, mert az új komphajókat helyben termelt villamos energia hajtja. A vízi szállítóeszközök modernizálása évente körülbelül másfél millió literrel csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, és mintegy 4000 tonna szén-dioxid-kibocsátástól kíméli meg az élővilágot.

Nathan Cammock az új kompok előnyeit listázva kiemeli: „Ezek a hajók nagyobb utaskapacitással és jobb megközelíthetőséggel rendelkeznek, valamint minőségibb utazási élményt is garantálnak a jelenleg használt flottánkhoz képest.”

Amíg az említett elektromos és hibrid kompok építése zajlik, az AT azonnali lépésekről gondoskodott négy, már meglévő dízel komphajójának felújítására és átalakítására vonatkozóan. A cél az, hogy üzemanyag-takarékosabb motorokkal szereljék fel őket, ami nemcsak az üzemeltetési költségekre gyakorol pozitív hatást, de kevesebb kibocsátásával a környezetre is kisebb terhelést jelent.

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -